Hvordan skille arbeid og fritid på hjemmekontor?

Slik kan du unngå at arbeidsdagen aldri tar slutt på hjemmekontoret.

Jeg har et dilemma knyttet til “den nye arbeidshverdagen” der vi nok er mange som vil ha en deling mellom å være fysisk tilstede på kontoret og delvis på hjemmekontor.
Har du noen gode tips for å skille arbeid og fritid “i hodet” ved høy bruk av hjemmekontor (også for de uten villa og egne soner som kan brukes til kontor – vi er nok mange som har hjemmekontoret på kjøkkenet/soverommet etc) Lykke til med skrivinga- alltid gøy å lese innleggene dine her!

Hilsen Elin

Denne artikkelen stod først på trykk i Aftenposten, og ligger også ute på deres nettsider.

Din problemstilling her er det mange som kjenner på og jeg har noen råd for deg og de som kjenner det slik.
Skillet mellom jobb og fritid har for mange blitt mye mer flytende under pandemien. Og det har noen gode sider og noen ikke så gode sider.

De gode sidene kan være

  • Større grad av fleksibilitet og frihet til å utføre oppgavene slik jeg selv vil
  • Jeg kan bestemme i større grad når jeg vil jobbe og jobben tilpasser seg bedre mitt privatlivs forpliktelser og familiens ønsker

De ikke så gode sidene kan være

  • Jeg vet ikke helt vet når jeg er ferdig på jobben
  • Jeg klarer ikke å slappe helt av – selv når jeg ikke jobber
  • Jeg leser og svarer på e-post på sene kvelden og i helgene. Det forsterkes av andre rundt deg som begynner å gjøre det samme
  • Jeg klarer ikke å være helt tilstede hvor enn jeg er fordi jobben flytter inn i hodet

“Jo større grad av frihet du har – jo større er behovet for struktur.”
– David Allen

Som et grunnfjell i måten du håndterer dine forpliktelser på så vil jeg anbefale deg å slutte å bruke hodet som system for alle ting du skal gjøre noe med. Sett deg ned og skriv hodet tomt. Let etter ting som du skal gjøre noe med eller som du har en bekymring på. Sett deg så ned senere og beslutt hva du konkret må gjøre for å komme i gang eller videre på den enkelte tingen. 
Skriv resultatet av denne tenkningen inn på lister eller på kalenderen om det haster og er viktig. Se over alt en gang i uken og utfør det som står på kalenderen. Og får du noe ledig tid så jobber du ut i fra listene. Et hode som ikke avbrytes av alt som ikke er ferdig er et hodet som er mer klartenkt og som klarer å slappe mere av.

Forslag du kan prøve ut for å lage et klarere skille mellom jobb og fritid:
Forberedelser:

  • Ta for deg kalenderen din og lag en oversikt over når du mener du skal være på jobb i løpet av en arbeidsdag. Ta høyde for familiære forpliktelser som kjøring og matlaging slik at oversikten blir så nøyaktig som mulig. Noen må jobbe litt på kvelden som følge av sistnevnte så sørg for at det kommer på kalenderen
  • Lov deg selv at du skal være tro mot planen du har for når du skal jobbe og når du skal ha fritid
    Reforhandle forventningene til kollegaer og andre ved å gi de beskjed om at du vil være litt mindre tilgjengelig på ettermiddag og kveld fremover

Gjennomføring:

  • Skift til noe du definerer som arbeidstøy når du starter dagen for signalisere for deg selv at nå starter arbeidsdagen. Ta arbeidstøy av når arbeidsdagen er over.
  • Når du tar lunsj så setter du deg til opptatt på Teams/Slack/G-Chat og setter PCen i dvale slik at evt varslinger ikke plinger. Det er mye forskning omkring viktigheten av det å ta gode pauser mellom arbeidsøkter hvor man kobler helt av. Så skjerm deg selv og sett mobilen på “ikke forstyrr” mens du tar pauser.
  • Når arbeidsdagen er over for dagen/kvelden så signalisér det ved å skru av PC/laptop helt av og legg den vekk. Det er mange som også har hjelp av å si høyt til seg selv “nå er arbeidsdagen over”
  • Ikke bruk jobbPC til personlige ting. Bruk heller en annen dings til dette. Det er så lett å bli distrahert og dratt inn i jobbting ellers.
  • Når du tar pauser eller arbeidsdagen er over, så skru av push på epost om du har det på mobilen. Jo mindre pling – jo bedre.

Lykke til!

Hilsen Morten Røvik

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik
Senior Master Trainer
Skroll til toppen