Denne artikkelen om Bli en jagerflyver! ble første gang publisert i Aftenposten i Jobbseksjonen på søndag 23.02.2014. Se oversikt over alle publiserte artikler her.
Ønsker du å bli mer produktiv? Det vil si gjøre mer av de riktige tingene – på en mer konsekvent måte? For å oppnå dette vil din evne til å håndtere oppgaver og forpliktelser være avgjørende.
“Hvor dyktig du er til å håndtere oppgaver er proporsjonalt med din produktivitet”
På lik linje med brannmenn som trener på utrykning og jagerflygere som trener på krisesituasjoner, så kan du trene på å bli bedre i oppgavehåndtering.
Bli en jagerflyver
Til dette trenger du en metode som ikke endrer seg. Brannmenn har sine rutiner og jagerflygere har sine protokoller – disse endrer seg ikke basert på innfall. Dette er fordi man ønsker å eliminere menneskelige feil, og sørge for optimal og korrekt respons når dette kreves.
Hvis du ikke følger rutinene dine, vil det være tankene dine i øyeblikket, der og da, som tar avgjørelsen om hva som kanskje er smart. Da blir responsen situasjonsavhengig, og den vil ikke være konsekvent.
Mange har et oppgavesystem “under utarbeidelse”. Det vil si at man ikke har klare rutiner, og at man ikke helt vet hva som fungerer. Man prøver seg frem. Noe fungerer – annet ikke, men det er ikke nødvendigvis enkelt å få øye på årsakssammenhengene – altså å se hvorfor noe virker, mens annet ikke.
Hodet som oppgavesystem
Mange har et system bestående av følgende kombinasjon: En kalender + hodet sitt. Dessverre er kalenderen best fungerende av disse to. Hodet er ikke et godt egnet sted for oppbevaring av forpliktelser. Dersom du har glemt noe viktig noen gang, så forstår du kanskje hva jeg snakker om.
Getting Things Done (GTD) -metodikken er en systematisk tilnærming til oppgavehåndtering. Som en god metode er den konsekvent og forutsigbar.
Som sjakk er metoden enkel å komme i gang med, men den tar tid å mestre.
En enkel beskrivelse av metodikken kan være:
Få alle ting som har din oppmerksomhet ut av hodet – og inn i et definert system.
Se på systemet ofte nok til å holde det oppdatert – på den måten vil du stole på systemet og avlaste hodet fra å være ditt system.
Når systemet er etablert og rutinen tydelig for deg, gjenstår kun en ting: å øve.
Øve til rutinen sitter i ryggmargen – og blir like vanlig som en innlært unnamanøver for en jagerflyger.
Morten P. Røvik – produktivNorge AS