Hvordan unngå distraksjoner i datahverdagen?

Distraksjoner i datahverdagen - llustrasjon
Distraksjoner i datahverdagen

Lag deg en strategi mot distraksjoner som virker

Om du er som meg, distraheres du lett av alle de morsomme, men lite produktive tingene man kan søle bort tid på på en datamaskin. Jeg tar meg i å jobbe med et prosjekt som kanskje er litt vanskelig, og plutselig sitter jeg på Twitter eller Facebook og diller bort tiden. Kjenner du deg igjen?

Jeg har under listet opp min strategi for å unngå å bli distrahert når jeg jobber på noe jeg vil ha unna. Denne metoden krever lite disiplin – men litt forberedelser.

Beslutt hva som skal jobbes med

Her bruker jeg ren intuisjon og plukker den oppgaven fra min GTD oppgaveliste som jeg vet haster mest å få unna. Om du vet at dette er en oppgave det tar lang tid å løse og som du gruer for å sette i gang med så kan det være en fin kandidat for denne metoden. Blir du ikke ferdig med oppgaven så er du ihvertfall i gang.

Skru av distraksjoner

Her lukker jeg alle programvinduer som jeg ikke trenger for oppgaven og stenger av programmet om det ikke trenges. Skal jeg jobbe på et Worddokument og jeg ikke trenger epostprogrammet så slår jeg dette av. Jeg setter telefonen på lydløs og setter meg opptatt på Skype.

Beslutt for hvor lenge du skal jobbe med oppgaven uavbrudt

Sett av det antall minutter du skal jobbe uavbrutt og sett på en alarm på f.eks. mobilen. Om dette er første gangen du prøver denne metoden – sett av f.eks. 10 minutter. Du kan fint øke antall minutter senere. Lag en avtale med deg selv om at så lenge du har avtalt å jobbe med dette så skal ikke la deg distrahere.

Fristelser oppstår – bruk fristelsespause

En ting du må regne med er at du vil friste deg selv underveis. Du kan plutselig få en trang til å sjekke Facebook, Twitter eller epost eller annet. Og det synes som om det er viktig å gjøre dette. Her må du la fornuften få komme til ordet. Den eneste måten å få til dette er å legge inn en fristelsespause. Når trangen kommer så gi deg selv 5-10 sekunder tenkepause og spør deg selv: – er det virkelig nødvendig å avbryte det jeg gjør nå? Kan det vente til jeg er ferdig med det jeg holder på med? Du vil se at du “kommer til deg selv” ganske fort og velger riktig.

Denne metoden virker for meg og kan anbefales om du sliter med å få ting gjort.

Prøver du den så gi meg gjerne en tilbakemelding i kommentarfeltet om hvordan den har virket for deg! Har du din egen metode som virker for deg så del den gjerne i kommentarfeltet også!

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen