Jeg klarer aldri fullføre det jeg holder på med – er det håp for meg?

Denne artikkelen ble skrevet til spalten Jobbekspertene i Aftenposten, og ble publisert 20.02.2019. Lær deg GTD du også! Den raskeste veien til å komme i gang med metodikken er gjennom GTD Oppstartspakke.

 

Spørsmål: Hei,

Er ei godt vaksen kvinne som i alle år har hatt tilbakevendende mareritt der eg aldri blir ferdig med ting eg held på med. Mange ting har gått feil i livet mitt, eg har hatt store tragedier, og på grunn av uoppdaga hemning (i mild grad), har eg mislyktes i elementære fag på skulen. Eg gjekk frå topp til bunnkarakter i eitt fag på grunn av ein ny lærer som eg ikkje høyrde kva sa. Ting klaka på seg. Eg kom inn i ein ond malstraum og fekk ikkje fullført. «Alt» stopper opp. Er det noko von for meg? Kan eg komme ut av dette – og få fullført for eksempel ei utdanning eg no ynskjer å kunne ta?

Undrande

Jobbeksperten:Hei Undrande,

Takk for din e-post. Det er håp for deg, og du kan komme ut av det. Det meste av det vi mennesker gjør, og ikke gjør, er basert på vaner. Vaner vi har bygget over tid og som blir en del av oss – på godt og vondt.

Det er mulig å endre på en vane over tid ved å bli bevisst på hvordan den er skrudd sammen og hvorfor den har oppstått. Du skriver at du er en godt voksen kvinne, og det er et faktum at vaner som har fått etablert seg over tid, ofte sitter bedre fast enn nyere vaner. Dine vaner som hindrer deg å få ting gjort, kan skyldes så mange ting. Derfor må jeg svare deg på et generelt grunnlag.

Det at du ikke fullfører kan skyldes at du overvelder deg selv. Om tankene på det du skal gjøre blir så store og skremmende at de lammer deg, så er det noen enkle grep du kan ta – enkle grep som kan hjelpe deg å bryte mønsteret som vanen har skapt.

Alt starter med det tomme hodet

For å unngå at du selvavbryter deg, anbefaler jeg du tømmer hodet regelmessig. Sett deg ned med papir og penn, og skriv alle ting du skulle ønske var annerledes i livet ditt. Det kan være alt fra en telefon du skulle tatt, en regning som skulle vært betalt, kattematen du må kjøpe, til endringer du skulle ønske i ditt eget liv. Og lov deg selv at du skal se på alt senere.

Jo mer komplett listen blir, desto enklere blir det å tenke klokt og smart. Hodet ditt har en begrenset evne til å holde på tanker i korttidshukommelsen, og jo færre du har i hodet samtidig – desto enklere blir å tenke klart.

Beslutt hva du må gjøre ved å fokusere på hva du vil oppnå

La oss bruke ditt ønske om å fullføre en utdanning som eksempel. Om du setter deg ned og filosoferer over følgende: Hvordan blir livet ditt om du starter på utdanningen? Hvordan blir livet etter du er ferdig? Hvordan blir det å være deg da? Hvordan blir livet om du ikke fullfører utdanningen? Beslutt så om du ønsker å gjøre noe med dette.

Og om svaret er ja, skriv så ned et ønsket utfall. Hva ønsker du å oppnå? Når du krysser mållinjen, hva er sant da? Eksempel: «Et mer interessant liv med mer futt og mestring etter fullført utdannelse som …»

Så må du beslutte deg for din neste handling. Den neste handling er den aller første tingen du må gjøre for å komme i gang eller videre mot ditt ønskede utfall. Eksempel: «Ring Tor og be om råd for hvordan jeg kan komme inn på studiet.»

Når du tar telefonen, er du i gang. Etter telefonsamtalen kan du så lete etter den neste handlingen du må ta for å komme videre.

Vanene består av tre deler

Charles Duhigg skriver i boken Vanens makt om hvordan en vane bygges og hvordan de kan endres. Rådene under angående vaner er tatt fra denne boken.

  1. Utløseren – det som utløser oppførselen.
  2. Oppførselen – det du faktisk gjør.
  3. Belønningen – det kroppen eller hjernene oppfatter som belønningen for oppførselen.

Hvis vi snur det til ditt tilfelle: Dette skjer dersom du snakker deg ned:

  1. Utløseren – du blir påminnet at du ikke fikk fullført utdannelse.
  2. Oppførselen – du sier til deg selv at dette får du ikke til fordi det er for stort og vanskelig for deg. Du snakker deg ned og vekk fra å gjøre noe med det.
  3. Belønningen – kroppen faller til ro med forklaringen, men uroen fortsetter.

Snu på det

Men: Dette skjer dersom du snakker deg opp:

  1. Utløseren – du blir påminnet at du ikke fikk fullført utdannelse.
  2. Oppførselen – du sier til deg selv at «det har jeg planlagt at jeg skal gjøre noe med. Jeg skal fokusere på hvordan livet mitt blir bedre etter gjennomført utdanning, og jeg skal ta ett og ett skritt for å fullføre det jeg har satt meg fore».
  3. Belønningen – kroppen faller til ro med forklaringen, og du kjenner på at du er på vei til noe bedre.

Lykke til med endringen!

Hilsen Morten Røvik
GTD Master Trainer

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen