Hvordan kan struktur underbygge og støtte en kreativ prosess?
Kreativitet og struktur
Kreativitet og struktur kan høres ut som rake motsetninger. Men struktur kan faktisk sørge for at kreativitet ikke går til spille.
Motsetninger?
Noen kreative reiser bust når det er snakk om struktur og rutiner. De føler kanskje at dette er rammer som begrenser dem. Men uten en viss form for struktur vil ikke kreativiteten nå fram til et publikum. Har du ikke rutine for å kjøpe maling og lerret, får du ikke malt. Og det hjelper lite om du skaper flotte kunstverk, dersom du ikke har en arbeidsflyt på å få disse ut av døra, til et sted der kunsten kan ses.
“Uten sele og plog skaper hesten intet som gagner”
Jeg har gleden av å kjenne noen svært kreative og spennende mennesker. Flere av disse bruker Getting Things Done (GTD)-metodikken som utgangspunkt for sin arbeidsflyt. Metodikken er et rammeverk av gode rutiner som kan tilpasses den enkeltes virkelighet og eksisterende rutiner.
Hodet er en flott plass å skape idéer – ikke til å oppbevare dem.
Ved å fjerne all unødig mental støy fra tankene, gjøres det større rom for kreativitet. Metodikken lærer deg å tømme hodet for ideer og forpliktelser. Slik opptar de ikke verdifull plass i hodet. Med tankene tømt for alle “husk å kjøpe melk” oppleves hodet klarere – og du skaper mer over lengre tid.
Og når tiden er inne, finner du tilbake til idéene og forpliktelsene dine i GTD-systemet.
Perspektiv
Ved også å jevnlig fokusere på hva som er viktig i ditt liv vil du sørge du for retning.
Hva ønsker du å oppnå? Å få klarhet i hvor du skal, gir deg perspektiv. Det blir enklere å velge hva du skal holde på med; – Er det jeg gjør i dag i tråd med mitt egentlige mål?
Morten P. Røvik – produktivNorge AS