Slik takler du bekymringer

Overveldet av bekymringer? Slik blir hverdagen din litt lettere.

Alle mennesker bekymrer seg. Men er det en bedre måte å bekymre seg på? Hvordan kan vi holde bekymringene våre på et håndterlig nivå? Eller kanskje til og med kvitte oss med dem?

I denne serien tar vi tak i tidligere podcast-episoder og gjør dem om til korte artikler. Målet er at du skal kunne få essensen av episoden på kortere tid - og på norsk.Det er alltids noe å uroe seg for. Krig, klima, helse, økonomi eller kanskje en vanskelig situasjon i familien din.

Vi synes David Allen sier det godt: Have your attention on what has your attention. Altså – vær oppmerksom på hva du bruker energi på. Når du er oppmerksom, ser du tydeligere hvor tankene dine går. Og når du får det som har din oppmerksomhet ut av hodet, kommer de viktige tingene frem.

–Etter å ha praktisert GTD i mange år har jeg blitt god på å ta tidlig tak i bekymringene mine, sier Morten Røvik. Her skal vi dele våre beste tips til å håndtere bekymringer og få dem under kontroll. Artikkelen er basert på episode 63 av vår podcast, som du finner her.

Bekymringer blir mer håndterlige når du har organisert dem.

Slik håndterer du bekymringer

Vi kan oppsummere rådene våre fra podcastepisoden i tre hovedsteg: Samle, få klarhet og organisere bekymringene.

1: Samle

Skriv ned alt du uroer deg for i en liste.

2: Få klarhet

Finn ut hva som bekymrer deg med disse tingene. Er dette en tanke, en epost, en sykdom?

3: Organisere

Sorter bekymringene dine i disse to kategoriene: det du kan gjøre noe med, og det du ikke kan gjøre noe med. For eksempel kan du kanskje ikke stoppe krigen i Ukraina, men du kan skrive den artikkelen som har deadline om to dager.

De bekymringene du kan gjøre noe med, lager du oppgaver til. Hvis oppgaven tar under 2 minutter, gjør du den med en gang. Ellers kan du delegere oppgaven eller gjøre den senere.

De bekymringene du ikke kan gjøre noe med, finnes det flere løsninger for: Du kan kvitte deg med dem, arkivere dem, eller gjøre som vår kollega i Finland Jukka Backman:

Lag en bekymringsliste

CEO i Productive Finland, Jukka Backman, har et tips til deg for å håndtere bekymringer du IKKE kan gjøre noe med. Han skriver ned bekymringene han ikke får gjort noe med, og legger til en halvtime på sin ukentlige revisjon – 30 minutter øremerket til å bekymre seg.

Når han VIRKELIG har bekymret seg for disse tingene i en halvtime, legger han det bort.

Denne metoden finner vi igjen hos psykolog og psykiater Bluma Zeigarnik, som er opphavet til zeigarnik-effekten. Dette går kort sagt ut på at hjernen har lettere for å huske oppgaver som er uferdige. Uferdige oppgaver tar opp plass i hodet.

Hvis du parkerer bekymringene dine og lover at du vil se på dem en gang ukentlig, stoler hjernen din på at dette vil bli tatt hånd om.

Stoisk ro

Vi avslutter med et aspekt ved stoisk filosofi: Aksepter at du ikke kan forandre alt. Noen ting må man bare finne en måte å leve med. Vil du lære mer? Hør hele episoden eller se våre kurs og coachingtjenester.

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik
Senior Master Trainer
Skroll til toppen