Slitne muskler? Lær deg GTD!

Slitne muskler

Jan Erik, en bekjent av meg, er utdannet massasjeterapeut. Han hadde alltid avtaleboken fylt opp med sports og idrettsfolk fordi han ville jobbe med folk som brukte kroppen aktivt som han sa. Jeg kunne vise til en ganske frekvent løpetrening og fikk avtalt noen besøk i benken. Jeg fortalte om litt ”kjenning” både her og der i mine slitne ben mens Jan Erik leverte en times profesjonell massasje. Opplevelsen av lindring var helt fantastisk og behagelig for muskulaturen.  Samvittigheten forteller at vi ligger litt bakpå og litt lindring hadde vært så godt.
Er det ikke sånn mange av oss har det i forhold til vårt eget arbeid, at vi har litt kjenning her og der. Vi skulle tatt tak i både det ene og det andre. Samvittigheten forteller oss at vi ligger litt bakpå og litt lindring hadde gjort så godt.

Kunnskapsmuskel

Det å være sliten etter jobb var nok annerledes før. Vår foreldregenerasjon besto i større grad av flere håndverkere og fabrikkarbeidere.
I dag er vi i stor grad såkalte kunnskapsarbeidere, en som lever av å tenke og besitter ofte unik kunnskap basert på studier, trening og erfaring. Så hvordan blir vi slitne da?

Psykologer hevder at det er frontallappen i hjernen som er muskelen i hjernen vår. Denne hjernen utsetter vi for en enorm informasjonsmengde, nye forpliktelser og høye krav mange føler de bare må godta. For noen fører det til kaotiske dager og søvnløse netter. Dette kan vi trygt kalle aktiv bruk av hjernen. På lik linje med at en arbeidende muskel over tid utvikler melkesyre og blir sliten, vil også hjernen bli sliten av rasjonell tenkning over tid.

Getting Things Done er en metodikk for personlig produktivitet. Et sett med gode arbeidsvaner hvor dagens kunnskapsarbeidere får tanker og forpliktelser ut av hodet. For deretter å beslutte hva de betyr og flytte de til et system du stoler på. For deretter å se på systemet ofte nok til å fortsatt stole på det.
En som praktiserer GTD® skriver ting bokstavelig ut av hodet, lager lister, gjenvinner kontroll og skaffer seg oversikt. Systemet består av en fem stegs arbeidsflyt som gir god kontroll over arbeid og oppgaver. I et av disse stegene finner vi Ukentlig Revisjon.

Revisjon og massasje

I en Ukentlig Revisjon tar man en gjennomgang av systemet sitt. En servicemekaniker vet hvilke punkter som skal sjekkes opp når han har bilen din på service. En som praktiserer GTD®, vet også hvordan en Ukentlig Revisjon skal utføres.
Tenk deg en”liksomvenn” som sitter på skulderen din og stiller deg noen vennlige spørsmål, et og et, sakte og rolig helt systematisk. Du får til og med tid til å tenke helt ferdig uten avbrytelser. Hvordan gikk det med dette prosjektet, ble du ferdig med det?  Nei, her må jeg ta en telefonsamtale ser jeg!  Ok, da skriver vi det inn i systemet slik at vi kan finne det igjen på rett sted og ser det til rett tid. Hva med den ideen du skulle forklare for sjefen din før weekenden, fikk du gjort det? Ja, det fikk jeg, det var jo høydepunktet i uka som gikk, den krysser jeg av som utført. Sånn fortsetter prosessen.

Vissheten om at man er ajour, har skrevet ned sine forpliktelser, samlet ideene sine og ingenting er uteglemt er fantastisk. Det er som en lindrende massasje på innersiden av hodet, noe du med god samvittighet kan gjøre i arbeidstiden. Det beste av alt er du kan klare det alene uten en massasjebenk. Det er bare den lindrende følelsen etterpå som ligner.

Lær deg GTD, bygg opp ditt system og gled deg til din første Ukentlig revisjon!

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik
Senior Master Trainer
Skroll til toppen