Er det mulig å styre tiden? Myten om tidsstyring er avslørt

Denne artikkelen om Er det mulig å styre tiden? ble første gang publisert i Aftenposten i Jobbseksjonen på søndag 17.04.2016. Se oversikt over alle publiserte artikler her.

Er det mulig å styre tiden?

Styre tiden - Aftenposten - 17-04-2016
Styre tiden – Aftenposten – 17-04-2016

Jeg møter stadig folk som klager over at de har for lite tid. Og at døgnet ikke strekker til. Og de ikke er gode på tidsstyring. Fortsatt så synes vi som nasjon å dyrke travelheten og myten om tidsklemma. Min tese er at ”for lite tid” aldri er problemet, men heller mangel på evnen til å fokusere og til å holde fokus.

Det er nemlig ikke mulig å styre tiden. Den er en fysisk konstant. Du kan ikke strekke en time til å bli lenger. Eller tvinge et døgn til å inneholde noen minutter mer. Du bør være glad for at du ikke kan manipulere tiden. De minuttene du kunne fått, ville nok gått med til å oppleve deg mer overveldet og oppleve mer nederlag for alle de tingene du allikevel ikke rakk.

Det vi alle trenger er fokusstyring. Gitt at tiden er en uforanderlig konstant, så er det eneste vi kan styre innenfor denne konstanten vår oppmerksomhet og vårt fokus.

Det vil si: “Hva tillater jeg meg å tenke på og fokusere på akkurat nå?” Om du tenker litt over denne setningen så vil du kanskje si at: “Jeg tenker på mange ting, og tankene hopper hele tiden fra det en til det andre.” Og akkurat det er problemet.

Skap mentalt rom

Du trenger mentalt rom til å tenke. Det mentale rommet vil gi deg et klart hode som kan fatte gode beslutninger i jobben og i livet ditt. Dette vil aldri skje optimalt om du lar tankene dine å bli revet i stadig mindre stykker.

Om du hele tiden tillater deg å bli avbrutt av dine egne tanker og av andre mennesker, så vil du for alltid leve i en verden hvor tiden ikke strekker til.

Den eneste måten å komme seg ut av dette er å:
– Skrive ned alle ting du kanskje skal gjøre noe med ut av hodet – på et sted du stoler på du vil se på senere. På denne måten vil du slutte med å avbryte deg selv når du skal få tingene gjort. Du vil puste lettere og komme raskere til mål. Og du vil gjøre færre feil underveis. Du vil også heve din IQ med hele 15 poeng når du på denne måten singletasker.
– Skjerme din oppmerksomhet fra å bli avbrutt av andre så ofte som du må for å få tingene gjort. Skru av alle varslinger og gjør deg utilgjengelig for andre så lenge du trenger. Du vil merke at det er lettere å fokusere på jobben foran deg og du vil få mer av de riktige tingene gjort.

Lykke til med din fokusstyring

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen