Denne artikkelen om Hvordan unngå distraksjoner i datahverdagen? ble første gang publisert i Aftenposten i Jobbseksjonen på søndag 25.08.2013. Se oversikt over alle publiserte artikler her.
Er du som meg, distraheres du lett av alle de morsomme, men lite produktive tingene man kan bruke tid på foran datamaskinen. Dersom jeg for eksempel jobber med et litt vanskelig prosjekt, kan jeg plutselig ta meg i å sitte på Twitter eller Facebook og kaste bort verdifull arbeidstid. Kjenner du deg igjen?
Under har jeg listet opp min strategi for å unngå å bli distrahert når jeg jobber på noe jeg vil ha unnagjort. Denne metoden krever lite disiplin – men enkelte forberedelser.
Beslutt hva som skal jobbes med
Bruk intuisjonen og plukk den oppgaven fra Getting Things Done oppgavelista som du vet det haster mest med å få gjort. Om du dessuten vet at denne oppgaven vil kreve lang tid, og du gruer deg til å sette i gang med den, så kan den være en fin kandidat. Blir du ikke ferdig med oppgaven, så er du i hvert fall i gang.
Skru av distraksjoner og sett av tid
Lukk alle programvinduer du ikke trenger for oppgaven. Sett telefonen på lydløs, og meld deg opptatt på Skype.
Sett så av et bestemt antall minutter du skal jobbe uavbrutt, og sett på en alarm – f.eks. på mobilen. Første gang du prøver denne metoden, kan du kanskje sette av 10 minutter. Etter hvert kan du øke tiden. Lag en avtale med deg selv om at du i de tilmålte minuttene ikke skal la deg distrahere.
Fristelser oppstår – bruk fristelsespause
Regn med at du vil friste deg selv underveis! Du kan plutselig få behov for å sjekke Facebook eller Twitter. Eller det kan føles presserende å gå gjennom ny epost. Stopp opp, og la fornuften vurdere situasjonen. Legg inn en fristelsespause: Når distraksjonen oppstår, ta 5-10 sekunders tenkepause. Spør deg selv: – er det virkelig nødvendig å avbryte det jeg gjør nå? Kan dette plutselige behovet vente til jeg er ferdig med det jeg holder på med?
Du vil erfare at du ganske raskt “kommer til deg selv” – og kan velge bort fristelsen.
Denne metoden virker for meg, og kan anbefales dersom du sliter med å få ting gjort.
Lykke til!