Denne artikkelen om Verdier gir beslutningsgrunnlag ble første gang publisert i Aftenposten i Jobbseksjonen på søndag 11.08.2013. Se oversikt over alle publiserte artikler her.
Om du ikke er i kontakt med verdiene dine, så vil dine valg i hverdagen være styrt av andre enn deg selv.
Getting things done metodikken lærer deg hvordan du kan bruke en systematisk tilnærming for å kartlegge, og komme i kontakt med, hva som har verdi for deg som menneske. Hvorfor er dette viktig? Vel, om ikke livet ditt har en retning som er staket ut av deg selv, så vil du være som drivved. Du føres med av de strømmene og vindene du utsettes for.
Det å jobbe med denne tematikken føles ofte litt vanskelig til å begynne med, men du kommer fort inn i det. Nivåene under kalles for fokushorisonter, og er laget som en understøttende struktur for kartleggingen din.
Nivå 5: Formål og kjerneverdier
Hva er den grunnleggende intensjonen for hva du gjør, og hva er standardene for å lykkes? Hvorfor gjør du det du gjør? Hvilken nødvendig adferd må være på plass for at du skal leve det livet du mener er riktig for deg.
Nivå 4: Visjon
Hva det vil se ut som, høres som, føles som med en vellykket gjennomføring av dine formål og kjerneverdier. Beskriv langsiktige resultater og ideelle scenarier.
Nivå 3: Mål og målsettinger
For å oppfylle visjonen din, hva spesifikt ønsker og trenger du å fullføre i løpet av de neste 12 – 25 månedene?
Nivå 2: Ansvar- og fokusområder
Viktige områder på jobb og privat som trenger å vedlikeholdes for å holde hjulene i gang.
Nivå 1: Prosjekter
Ønskede utfall av det du ønsker å oppnå som trenger mer en én neste handling for å fullføres, og som kan ferdigstilles i løpet av et år.
Bakkenivå: Kalender/neste handlinger
Neste fysiske, synlige handlinger som må gjøres for å bringe noe til fullførelse.
Det er et vanlig format at nivå 2–5 beskrives i et tekstdokument. Nivå 1 og bakkenivå lever vanligvis i et oppgavehåndteringssystem a la Outlook eller lignende.
Jeg anbefaler at du ser på fokushorisontdokumentet ditt ofte til å begynne med. Og at du reviderer og tilpasser hyppig. Etterhvert vil det bli modent, og du ser på det når du føler behov for retning.
Lykke til!