Denne artikkelen om Skille jobb og privat? ble første gang publisert i Aftenposten i Jobbseksjonen på søndag 23.02.2014. Se oversikt over alle publiserte artikler her.
Et spørsmål jeg ofte får på våre seminarer er; – Bør jeg skille mellom jobb og privat på mine oppgavelister?
Her er mitt svar alltid; “- Det kommer an på”.
Om du kan unngå flere lister så er det det beste. Du er faktisk ett menneske, og du kommer på jobbting når du er hjemme og visa versa. Men om du jobber i forsvaret, politiet eller et annet sted med håndtering av sensitiv informasjon så blir svaret ja. Om du jobber som konsulent og må bruke kundenes epostsystemer, i tillegg til arbeidsgivers, så er svaret også ja.
Beste praksis på lister i ditt Getting Things Done (GTD)-system er:
Ha færrest mulig listesystemer: Å ha et sted å parkere forpliktelser er nødvendig for å slippe å ha de i hodet. Hodet er et godt sted å få ideer – ikke til å holde på de. Jo flere listesystemer du har – jo større sannsynlighet er det for at noe glipper. Det blir i tillegg fort uoversiktlig og vanskeligere å vedlikeholde. – Hvor var det jeg la dette?
Hold listene enkle: Jo flere prosjekter du legger på listen (spesielt de du kanskje egentlig ikke har tenkt å gjennomføre), og jo flere kontekster du bruker, jo mer kompleksitet får du. Og som en konsekvens må du bruke mer av din hjernekapasitet på å huske strukturen når du skal putte ting der de hører hjemme. En god målestokk på om systemet ditt har blitt for komplekst er at du ikke husker hvor alle ting hører hjemme. Du får da en indre motstand mot å bruke systemet.
Hold listene og strukturen oppdatert: Om du ikke sørger for at listene dine er oppdatert, og dermed ikke reflekterer hva du har tenkt å gjøre, så slutter du å stole på de. Og om du ikke stoler på ditt listesystem så vil du fort slutte å bruke det. Sjekk at du har en god og oppdatert Prosjektliste på alle aktive prosjekter. Dette er den listen de fleste har problemer med å holde oppdatert. Har du ikke oversikt over alt du har bestemt deg for å fullføre så vil det være vanskeligere (enn nødvendig) å prioritere hva du skal jobbe med, og ta på deg.
Lykke til med dine lister!
Morten P. Røvik – produktivNorge AS