– Glede er når du er tilstede

Björg Thorhallsdottir er kunstner, kurs-/foredragsholder og forfatter. Hun har praktisert GTD i nærmere 20 år, og er evig takknemlig for hva metodikken har gjort for henne. 

Gjennom kurset Destinasjon Glede vil Thorhallsdottir hjelpe andre å oppnå mer av det de ønsker i livet. Vital Learning bidrar til kurset med en modul om å finne fokus. 

Men for å starte med starten: Hvordan ble Björg Thorhallsdottir en GTD-er?

Måtte organisere tiden sin da livet tok av

– Jeg var alenemor, leide en liten leilighet med sønnen min. Og så tok karrieren helt av. Jeg begynte å få oppmerksomhet internasjonalt. Livet ble en stor kabal med logistikk. 

Björg Thorhallsdottir er en allsidig kunstner. Hun har utsmykket kirker, malt utallige bilder, skrevet og illustrert bøker og holdt kurs i livsglede. Men et menneske med så høyt energinivå, boblende overskudd av ideer og evig optimisme, møter også på utfordringer:

– En dag våknet jeg nærmest paralysert. Jeg hadde alt for mye å gjøre. Dette var i tiden før vi brukte internett til alt, så jeg dro på biblioteket: “Jeg MÅ få organisert tiden min! Har dere noen anbefalinger til meg?” spurte jeg. Bibliotekaren smilte lurt og svarte at hun visste akkurat hva jeg trengte. Hun gikk bort til en hylle og dro frem en oransje bok: Getting Things Done av David Allen.

Boken ble med på jobbreise til New York uken etter.

Investerte i GTD-coach

– Som dyslektiker strevde jeg meg gjennom ord for ord. Jeg skjønte at jeg hadde funnet redningen.

Björg ringte David Allen Company og fikk kontakt med nærmeste ledige coach. Han het Ed og holdt til i London.

– Det kostet 50 000 kroner å få flydd Ed til Norge for å coache meg. Dette var en kjempeinvestering for meg på den tiden. Men jeg visste at jeg trengte det for å unngå å bli utbrent!

Senere har hun jobbet med Vital Learning sine coacher, blant annet Kjell Ivar Refseth, som hun beskriver som kreativ og supersmart. 

Hva kan du gjøre for å hjelpe fremtids-deg?

– Det fine med GTD er at det alltid er mer å lære, smiler kunstneren. 

Etter snart 20 års praksis mener hun fortsatt å ha en lang vei å gå. Men mye har falt på plass underveis. For eksempel elsker hun følelsen av å samle opp og få gjort unna mange ærender på én dag. Og hun elsker lister med handlinger som er tenkt ut på forhånd: 

– De er der jo for å hjelpe fremtids-deg!

Det hele dreier seg om å være tilstede i livet sitt, og lage plass til å ha det bra. Der har GTD gitt henne metoder som rett og slett fungerer.

Her er Björgs topp 5 verktøy fra GTD-metodikken:

  1. Hvis noe tar under 2 minutter å gjøre, gjør det med én gang
  2. Tøm hodet hver morgen
  3. Bruk neste handling-lister til å se hva du trenger å gjøre
  4. Fang tankene, skriv dem ned slik at de kan bli gjort noe med
  5. Bruk venter på-listen slik at du slipper å huske på ting 

Er dette gresk for deg? Få en innføring i GTD her.

Bruk energien din riktig

Det handler ikke alltid om tid, men hva du har energi til! En time ledig midt på dagen kan se annerledes ut etter hvordan energinivået er. Skal du ta telefoner, skrive, trene eller planlegge? Skriv ned oppgavene dine, så får du en helt annen oversikt.

Dette var noe kunstneren lærte av Morten Røvik, GTD-coachen som også er involvert i Destinasjon Glede – et av Thorhallsdottirs største prosjekter, hvor deltakere gjennom 12 måneder skal finne mer av sin egen lykke gjennom å arbeide med blant annet økonomi, fysisk aktivitet, vaner og altså; en innføring i GTD. 

Kom i gang

Hvilke tips har du til noen som er nysgjerrige på GTD?

– Start med å sette av tre dager, les boka til David Allen, hør de første episodene av GTD-podcasten til Vital Learning og lær deg å gjøre ukentlig revisjon, anbefaler Thorhallsdottir. Det er ingenting å vente med.

Hun er tydelig på at hverdagen har blitt bedre – både med tanke på trivsel, effektivitet og lønnsomhet etter at hun fikk strukturert sin egen tid og energi:

– Jeg elsker livet mitt! Er det noe jeg vil formidle, er det at glede handler om tilstedeværelse. Og alle kan få det til.

Vil du også ha coaching? Les mer her.

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen