Nordmenn vet å pakke sekken

På fjelltur


Du ser på “God Morgen, Norge” på TV2 en hvilken som helst hverdag sommeren 2017. Det er 5 minutter til nyhetene og morgenvertinnen sier: “Vi er straks tilbake, da får du møte Knut Erik, en helt vanlig familefar som etter 20 år som advokat ble fullstendig utbrent og gikk på det vi vanligvis kaller ”en smell”. Hør hans historie og hvordan han og familien snudde alt på hodet og hvordan de lever i dag!”

Tiden er knapp, du rekker ikke historien om Knut Erik nå. Du setter deg i bilen og lager din egen lille historie i hodet om Knut Erik som sikkert pakket sekken og tok familien til regnskogen i Brasil, hvor de levde på kongler og kokt vann i et år! Du må nesten le av din egen sarkasme. Du lytter til nyhetene på bilradioen på vei til jobb og hører; “Toppene i Helsenorge hevder at medisinering av vår tids livsstilssykdommer trolig er for kostbart for samfunnet vårt!” Hmm, høres skummelt ut tenker du.

Avisen ligger i hylla på kontoret og første side roper ut: “Her er teknotrendene som gjør deg arbeidsledig om 5 år!”

Du kjenner du vil rense hodet for tanker og tar deg en kaffe før du kaster deg over dagens arbeid. Du logger deg på og vil komme i gang med dagen din.

Selv om historien ikke er sann, ligner den kanskje litt på hverdagen allikevel.

Pakke sekken

Getting Things Done (GTD) anerkjennes som en av de beste metodene innen personlig produktivitet i store deler av verden. Som Certified GTD Trainer tror jeg ikke det er tilfeldig at dette har blitt en suksess i Norge.

For ca. 1000 år siden hadde vikingene forberedt sine skip og seg selv ganske godt før de dro på tokt. For over 100 år siden var Nansen og Amundsen bedre forberedt enn noen annen og gjorde generasjoner av nordmenn stolte i ettertid.  Allerede i barnehage og barneskole har vi nordmenn lært å pakke sekken før vi drar på tur. Jeg husker selv at pappa forklarte hvorfor de tunge tingene skulle ligge lavt i sekken og inntil ryggen. Klær i poser og høyere opp i sekken. Vannflaske og lykt i sidelommene sammen med lettilgjengelig matpakke, klar for overnattingstur.

Nordmenn er forberedt

Når jeg gjennomfører heldagskurs i GTD Fundamentet opplever jeg at deltagerne er forberedt. Flere har gjerne lest den nye oversettelsen av “Få ting gjort”, boken til David Allen og mange har gjort seg kjent med deler av materialet på forhånd. På mange måter representerer GTD en god tursekk som kan gjøre deg bedre forberedt selv om hodet er fullt av tanker allerede før den første kaffekoppen kl. 08. Det vi ønsker oss er å kunne svare på spørsmål som dette:

  • Hvor parkerer vi tanker og ideer vi har i hodet som forstyrrer konsentrasjonen vår?
  • Er det noen beste praksis her?
  • Er vi fornøyd med 120 uleste e-poster i innboksen?
  • Hvor god oversikt har vi over oppgavene våre gjennom uka og hvor ofte bør vi sjekke status?
  • Hvilke ansvarsområder gjelder egentlig for meg og min jobb?
  • Hvordan lister jeg opp målene mine så jeg kan følge de opp på beste måte?
  • Hvordan skal jeg følge opp prosjekter jeg har delegert til andre?

Det er nå du vil ha nytte av en virtuell “sekk”, et system som hjelper deg å plassere ting på rett sted slik at du finner det når du trenger det, raskt.

I løpet av kurset kommer disse og flere spørsmål av samme type opp. Jeg tror det ligger til oss nordmenn at vi ønsker å være forberedt. GTD er en suksess i Norge og kursdeltagerne ser at ”bare jeg kan oppdage for meg”. Dette er individuelt og skjer på forskjellige tidspunkt gjennom dagen, for eksempel når de utbryter; “Ah! Sånn skal jeg gjøre det fra nå av!” Da kan man virkelig se at brikkene fra deltagernes eget arbeid faller på plass like opplagt som hjørnebrikken i et puslespill fra påsken.

Lær deg GTD – Pakk sekken godt – Vær forberedt

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen