Planlegg den fremtiden du vil ha

95 Long Term Planning

Ditt liv er opp til deg å designe. Men hvordan når du egentlig målene og drømmene dine? I podcastepisode 95, Long term planning, snakker Morten Røvik og Lars Rotschild Henriksen om hvordan man kan planlegge fremtiden sin for å få til mer av det man vil. Her er kjernepunktene.

Vil du høre hele episoden, finner du den her. 

De fleste av oss vet ganske mye om hva som skal skje de neste tre eller seks månedene. Kanskje er mange av helgene dine allerede fylt opp med familiemiddager eller fotballkamper. Kanskje vet du hvilke prosjekter som vil ta mest av energien din på jobb. 

Men hvor forestiller du deg å være om tre, fire eller fem år? Det er antagelig ikke like klart. Et delmål er kanskje nådd om to uker, mens ditt livslange prosjekt når en milepæl tre år frem. Du må hele tiden ha med deg begge disse perspektivene når du planlegger fremtiden. 

Sett av tid jevnlig til å sette deg ned og tenke over hva du faktisk vil få til. Hva gjør du for å komme dit? Er du på sporet, må du forandre noe? I likhet med en ukentlig revisjon, vil et møte med seg selv hvor du ser på de lengre linjene hjelpe deg å rydde opp i hodet og få klarhet. 

Design livet ditt: 7 tips som hjelper deg med langsiktig planlegging


1. Få oversikt 

Start med å vurdere hva du allerede har forpliktet deg til. Hvordan er tiden og energien din bundet opp allerede, og har du fremdeles lyst til å gjøre det du har sagt at du skal? Hvor mye av tiden din går til disse aktivitetene?

2. Kjenn dine kjerneverdier

Hvem vil du være? Hva er dine kjerneverdier? Og hvordan ser du deg selv 5 år frem? Kanskje til og med 10 år frem? Ta utgangspunkt i dette, og jobb deg deretter bakover. 

3. Vit hvorfor

For å kvalitetssikre at planene dine faktisk kommer til å fungere deg, kan du spørre deg selv hvorfor du gjør dette. Hvorfor er dette viktig for deg? Det kan høres banalt ut, men det hjelper deg ofte å sile ut de mindre viktige tiltakene og holde deg motivert. Det å ha en fantastisk plan har ingen betydning hvis ikke resultatet er viktig for deg.

4. Sett mål for det kommende året

Tenk over hva du ønsker skal skje de neste 6-12 månedene, og få dette inn i listene dine. Husk at ved å sette din egen agenda, unngår du å bli spist opp av agendaen til andre. Ved å bryte ned målene dine i delmål, og definere viktige detaljer som roller og tidsfrister, blir de svevende visjonene mer konkrete.

5. Bli kjent med deg selv

Vi har en tendens til å overvurdere hva vi kan gjøre på en uke, men undervurdere hva vi kan oppnå på et år. Er du tidsoptimist, eller pessimist? Når man kjenner seg selv, blir det lettere å planlegge realistisk. Det samme gjelder på teamet ditt på jobben, eller hjemme ved kjøkkenbordet. 

6. Kontinuerlig forbedring

Gi planleggingen nok tid og kom tilbake til planen regelmessig. Med kunnskapen og erfaringen du bygger opp underveis, vil planene dine stadig forbedres. Det er viktigere å starte et sted enn at planen skal være perfekt fra start. Vær fleksibel! 

7. Prioriter å ha det gøy

Ikke bare fokuser på alt det du har ansvar for. Livet handler også om å nyte øyeblikkene, utforske hobbyer, og ta vare på deg selv. Dette er punkter mange glemmer, men setter du det inn i planen, er det lettere å faktisk prioritere det. Dette har du igjen for på lang sikt. 

Kort oppsummert: Langsiktig planlegging handler ikke bare om å ha en plan skrevet ned på papiret. Det handler om å drømme, sette av tid for deg selv og ha det gøy. Vær i øyeblikket, planlegg for en fremtid du ønsker, og husk å revidere planene dine underveis.

Vil du ha flere praktiske tips som hjelper deg å bruke tiden og kapasiteten din smart? Sjekk vårt kurs Getting Things Done.

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik
Senior Master Trainer
Skroll til toppen