Denne artikkelen ble skrevet til spalten Jobbekspertene i Aftenposten, og ble publisert 15.03.2019.
Lær deg GTD du også! Den raskeste veien til å komme i gang med metodikken er gjennom GTD Oppstartspakke.
Spørsmål: Hei,
Jeg studerer siving på NTNU, men sliter med dårlig tidsplanlegging og merker at jeg alltid har for lite tid til å forberede meg til eksamen i eksamensperioden. Har du noen tips til metoder eller teknikker man kan bruke som student, for å slutte å prokrastinere og bli bedre med time management?
Takker på forhånd!
Mvh NTNU student
Jobbeksperten: Hei NTNU student,
For å komme i havn med et godt resultat til eksamen handler som du indikerer med å planlegge godt. Det handler dog ikke om time management.
Min tese er at ”for lite tid” aldri er problemet, men heller mangel på evnen til å fokusere og til å holde fokus.
Det er nemlig ikke mulig å styre tiden. Den er en fysisk konstant. Du kan ikke strekke en time til å bli lenger. Eller tvinge et døgn til å inneholde noen minutter mer. Du bør være glad for at du ikke kan manipulere tiden. De minuttene du kunne fått, ville nok gått med til å oppleve deg mer overveldet og oppleve mer nederlag for alle de tingene du allikevel ikke rakk.
Det vi alle trenger er fokusstyring. Gitt at tiden er en uforanderlig konstant, så er det eneste vi kan styre innenfor denne konstanten vår oppmerksomhet og vårt fokus.
Det vil si: «Hva tillater jeg meg å tenke på og fokusere på akkurat nå?» Om du tenker litt over denne setningen så vil du kanskje si at: «Jeg tenker på mange ting, og tankene hopper hele tiden fra det en til det andre.» Og akkurat det er del av problemet.
Det at en student har frihet til å velge hvordan han eller hun skal studere til eksamen er også noe som vil lede til prokrastinering. Under finner du noen tips basert på min erfaring og Getting Things Done-metodikken til David Allen.
Steg 1 – Rydd i tankene
Sett deg ned med papir og penn eller din favoritt-app for notater. Skriv ned alt som du tenker på som du kanskje, eller helt sikkert, skulle ha gjort noe med. Skriv ned stort og smått: Kjøpe kattemat, ringe lånekassen, planlegge bursdagsfeiring for Ole.
Nå har du fått ryddet i tankene og er klar for å se på ditt ønskede utfall.
Steg 2 – Beslutt noen gode bilder på hva du vil oppnå
Skriv ned hvordan det blir å være deg om du får et godt resultat på eksamen. Hva er ditt Ønskede utfall for akkurat denne eksamenen? Når den er avlagt, hva slags karakter skal du oppnå og hva vil den kunne gjøre for din fremtid? Jo mer tydelig og attraktivt du klarer å beskrive ditt ønskede utfall jo mer effektivt blir det.
Steg 3 – Planlegg studiene og belønn deg selv
Jeg har lest flere studier som hevder at det kan være formålstjenlig å planlegge lesingen til eksamen ukesvis. Og jeg har flere studenter jeg kjenner som har testet det ut som sier at dette fungerer godt. Så om du har lyst til å teste så kan det se slik ut.
Sett deg ned med kalenderen og marker alle helligdager og ferier godt slik at de ikke kommer som en overraskelse på deg. Se så over alt du skal lese og planlegg hva du skal lese i løpet av en uke og skriv inn fra side til side i kalenderen for den aktuelle uken.
Om du planlegger ukene på denne måten så har du fleksibilitet til å være hanglete en dag eller to uten at det går utover fremdriften. Og det er relativt enkelt å ta igjen etterslep. Og har du en god dag kan du til og med havne frempå.
Jeg vil varmt anbefale kollokviegrupper for å gjøre deg selv ansvarlig for noen utenfor deg selv. Del hvordan du planlegger og jobber for å gi deg selv litt stress om du ikke gjør det du har lovet deg selv.
Planlegg å belønne deg selv med ett eller annet du liker å gjøre. Om du lykkes å gjennomføre ukens lesing så kan du gi deg selv en belønning for motivere deg. Skriv belønningen ned i kalenderen. Eks: Ukens belønning: Gå på kino lørdag og drikke kakao etterpå.
Steg 4 – Gi deg selv stress
For unngå prokrastinering finnes det mange teknikker. Når du først har planlagt for lesing pr uke så må du gjøre det skikkelig ubehagelig for deg å ikke levere på løftene dine. Det finnes flere måter å gjøre dette på. Du må finne dine egen.
Eks: Heng deg selv ut. Om du ikke klarer å levere så fortell om din tilkortkommenhet til kollokviegruppen, en venn eller på sosiale medier. Ring hjem og fortell at du ikke fikk til å lese godt denne uken. Jo mer ubehagelig, jo bedre virker det.
Eks: Fjern goder du har lyst på. Ikke gi deg selv belønningen du hadde lovet deg selv. Og fjern gjerne noe annet i tillegg. “Ikke noe lørdagsgodter denne uken”
Steg 5 – Revider jevnlig for å se om du er på rett vei
Start med steg 1 og rydd i tankene ved å skrive alt ned. Skriv ned alt som du tenker på som du kanskje, eller helt sikkert, skulle ha gjort noe med.
Se så over kalenderen 2 -3 uker tilbake i tid og 2-3 uker frem i tid. Sjekk at du har god og riktig progresjon og at alt er på stell med fremdriften. Se over at du vil klare å fullføre lesingen og at du ikke får noen overraskelser som vil legge kjepper i hjulene.
Denne revisjonen anbefaler jeg at du gjør ukentlig på samme tidspunkt hver uke. Legg det inn i kalenderen som en fast og repeterende avtale med deg selv. Og gjør det ubehagelig for deg å hoppe over revisjon. Se Steg 4.
Jeg håper disse rådene kan hjelpe deg og jeg ønsker det lykke til med lesingen og med eksamen!
Hilsen Morten Røvik
GTD Master Trainer