Slik hviler du deg til høyere produktivitet

Vi er så vant til stappfull kalender at hvis vi får litt ledig tid vet vi nesten ikke hva vi skal gjøre med den! Men litt stillhet kan gjøre deg mer effektiv. Her er tips til hvordan du hviler deg til høyere produktivitet.

Først, en liten tur innom vitenskapen. En av mange studier på stillhet og produktivitet, er “A test of the quiet hour as a time management technique” av forskerne König, Kleinmann og Höhmann. 

De utstyrte deltakerne med en jobbdagbok, og ba dem dokumentere ytelsen på arbeidsoppgavene sine gjennom dagen i en periode. Samtidig skulle deltakerne passe på at de hadde én time hver dag hvor de fikk jobbe helt uavbrutt; ingen telefon, besøk eller sjekking av mail. 

Det viste seg, ikke overraskende, at “stilletid” ga økt produktivitet. Og stillhet kan bety så mangt: Helt pause, eller bare færre distraksjoner. Uansett er det sunt for deg.

Ideer til hvordan du får litt stillhet inn i hverdagen

1: Vær mer utendørs

Litt frisk luft hver dag klarner sinnet. Samtidig gir det deg en pause fra skjermen. Det har nakken, skuldrene, kreativiteten og dømmekraften din godt av. Har du kontorjobb, er det relativt lett å klemme inn en og annen halvtime utendørs gjennom arbeidsuken. Her er noen ideer:

  • ta pauser ute
  • praktisér gående møter
  • gå en tur i arbeidstiden (kjøpe kaffe?)
  • ta med arbeid du kan gjøre frakoblet (f.eks. rapportlesing) ut i sola
  • ta et møte på en kafé eller i parken 
  • hjemmekontor på verandaen

2: La tankene vandre

Er du blant dem som alltid setter på en podcast når du skal ta oppvasken? Da fratar du hjernen din mulighet til å hvile. Ved å la tankene vandre får du gjort deg ferdig med saker som ligger og murrer under overflaten, og du får bearbeidet dagen din. 

Det samme gjelder når du skal hvile. Når var sist du gjorde ingenting? 

Vi kan forestille oss at ordentlig hvile fungerer litt som en storrengjøring i bevisstheten. Den gjør deg mer skjerpet og klar for mer intensiv jobbing.

3: Planlegg noen stille stunder

For å være sikker på at du får noen stille stunder i løpet av uken din, kan du legge dem i kalenderen din. Anse det som en avtale med deg selv, like viktig som alle andre avtaler. 

En halvtime eller time med ingenting kan gi deg det overskuddet du savner.

4: Praktiser GTD

Getting Things Done gir deg ferdighetene som trengs for å strukturere dagene dine, slik at det blir lettere å planlegge de stille stundene. 

Vi spurte i Facebook-gruppen for kursdeltakerne våre hvilke opplevelser de har med GTD som metode for å roe ned tempoet. Jonas Ravn Øhlskers, en praktiserende GTD-er, formulerte seg slik:

– Fordelene med å ikke tenke på noen ting er at det dukker opp tanker som det ellers ikke hadde vært plass til, gjerne tanker av mer vesentlig og langsiktig karakter enn å måtte huske å ta ut brød av fryseren.

Dette har Jonas rett i. For det er jo ofte slik at de gode ideene kommer når man slapper av. For å slappe av, må du stole på at du har ting under kontroll. Meld deg på et gratis webinar, så lærer du GTD-metodikken. 

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen