Studerer du hele tiden, studerer du egentlig ikke

Aftenposten 24.10.22 

Spørsmål:
Jeg studerer døgnet rundt pga. krevende studier og lurer på hvordan jeg kan studere mer effektivt? Nåværende praksis tærer på både humør og motivasjon.

Svar:
Det å studere døgnet rundt er helt klart ikke effektiv og jeg har under samlet mine beste tips basert på blant annet Getting Things Done metodikken til David Allen. 

Faksimile fra Aftenposten 24-10-22 jobbekspert
Faksimile: Aftenposten 24.10.22

Om du studerer hele tiden så studerer du egentlig ikke. Problemet for mange er at de ikke vet hvilket modus de er i. Og ender opp med å “studere” hele tiden med det resultatet at de får dårlig samvittighet og blir slitne og demotiverte.

Vit når du studerer

Det å lage klare avgrensninger for når du er i studiemodus, og ikke, er helt klart en nøkkel til mer effektive studier. Så tenk litt over følgende: når på døgnet har du mest mentale ressurser tilstede? Når er du frisk og rask? Og bestem så hvor lenge du skal studere.

Er du typisk A menneske så kan 09:00 – 15:00 være et utgangspunkt. Det er bedre å jobbe konsentrert og fokusert 6 timer – enn å surre rundt i 18 timer og bare være sliten hele tiden. Det går ut over humøret og ikke minst motivasjonen.

Legg bort mobilen – gjerne i et annet rom. Og logg ut av alle sosiale medier så lenge du studerer. Lag en plan og hold deg til den. Og ta fri og gjør helt andre ting når du ikke studerer. Hjernen trenger pauser hvor den bare skal vandre dit den vil. 

Tenk gjerne at studiene er en jobb du går til og forlater når du er ferdig for dagen.

Start og slutt dagen med å tømme hodet

For å kunne være fullstendig tilstede når du skal studere så er det til stor hjelp om du ikke avbryter deg selv om en tanke om noe annet dukker opp. Det vil si at det at tanke dukker er i seg selv en avbrytelse, men den bør bli så kort som mulig. Hjernen din er ikke skapt til å være en plass for å huske på alle små og store forpliktelser eller ideer som måtte dukke opp. 

Beste praksis er å alltid ha noe å skrive med, og på, tilgjengelig i gjennom hele dagen. Det å starte og slutte dagen med å en tømme hodet øvelse hjelper stort på konsentrasjonen og fokus. Gjør følgende:

Sett deg ned med papir og penn og ha din oppmerksomhet på hva som har din oppmerksomhet. Skriv ned alle ting du skal gjøre noe med, kanskje skal gjøre noe med, eller som du har en bekymring på. Ikke analyser eller organiser det som dukker opp. Skriv det bare ned. Og lov deg selv at når du er ferdig å studere så skal du bestemme hva tingene betyr og om du skal gjøre noe med de. Sett av litt tid etter du er ferdig med å studere til å beslutte hva du skal gjøre med alle ting som dukket opp. 

Du vil raskt merke at du blir mer tilstede og lærer mer effektivt. Du blir mer konsentrert og lar deg mindre avbryte av deg selv. Ikke gjør tabben om noe dukker å tenke at “dette kommer jeg til å huske” – du beslaglegger da viktige mentale ressurser som kan brukes til å studere mer effektivt. 

Vit hvorfor du studerer

For å bedre den generelle motivasjonen for å studere er det lurt å forankre dette i hva du ønsker å oppnå med studiene.

Spør deg selv og skriv ned svarene du får: Hvorfor studerer jeg dette/disse faget/fagene? Hva ønsker jeg å oppnå? Hva kan dette lede til? Og hvorfor er det viktig for meg? Og hvorfor er det viktig for meg? Spør deg selv hvorfor mange nok ganger til du kommer til den egentlige årsaken. Om du ender opp med at “jeg får et godt liv og opplever lykke” eller noe tilsvarende så er du på rett vei. Om du ikke finner et riktig “hvorfor” så må du reflektere over hva betyr det for dine videre studier. Det å oppdage at man studerer feil ting er i seg selv demotiverende, men noe du kan gjøre noe med.

Jeg håper at disse tankene kan hjelpe deg og ønsker deg lykke til i studiene!

Morten Røvik

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen