Kommuneoverlege: Med GTD får jeg gjort mer, uten å stresse

Det å samle inn og skrive ned alt som har min oppmerksomhet var en gamechanger for meg, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus. Les mer om hans erfaring med GTD i en hektisk hverdag i det kommunale helsevesenet.

Kristian Krogshus er kommuneoverlege i Moss. Ved siden av jobben holder Krogshus på med en doktorgrad om barn og unges psykiske helse. 

Middag med familien

Under et GTD-webinar i Danmark høsten 2022 fortalte kommuneoverlegen om sine erfaringer med GTD. Som han sier:

– GTD for meg handler om å parkere det jeg har ansvar for i et system jeg kan stole på. Under pandemien, med 16 timers arbeidsdager 7 dager i uken, var denne metodikken til stor hjelp. Det lot meg ta fri når jeg spiste middag med familien. 

Ingen bjørner i sikte

– Før var det litt for mye “latest and loudest”, forteller Krogshus. De siste eposter fikk all oppmerksomheten, selv om det kanskje var noe helt annet som egentlig var viktig. 

Han måtte bare håpe at han ikke overså noe som brant et annet sted.

– Vi som mennesker har utviklet oss over tusener av år. Før måtte mennesket møte og takle det som sto overfor oss der og da –  for eksempel en sulten bjørn. Men i dag er det ikke bare det mest nærliggende som er viktig. Vi trenger også overblikket.

Et system for å unngå utbrenthet blant ledere

Krogshus kan bruke seg selv som eksempel. Som leder innenfor helsevesenet har han et stort ansvar, mange prosjekter og et høyt antall mennesker å samarbeide med. Mengden av oppgaver han selv er ansvarlig for, og alt han er avhengig av at andre leverer, kan gi et voldsomt stress. 

– Mange ledere og leger i Norge har alt for mye å gjøre og blir utbrent. Vi trenger noe til å hjelpe oss å forvalte tiden vår og bære det tunge ansvaret vi har – og vi trenger tid til refleksjon for å utvikle oss og de avdelingene/tjenestene vi har ansvar for. Det opplever jeg at vi får med GTD.

Tok GTD-kurs 

Hans egen vei inn i GTD startet for et tiår siden. Krogshus søkte mer kunnskap innen ledelse, og fant David Allens metodikk på nettet.

–Som fersk leder følte jeg at jeg hadde lite verktøy. Det var mye å forholde seg til, og store konsekvenser hvis jeg skulle glemme ting. Det ga masse stress. Jeg begynte å praktisere GTD mer og mer, og ting ble lettere for meg. 

Krogshus har også senere tatt sertifisering slik at han selv kan arbeide som GTD-instruktør. Han mener at metodikken har fjernet mye frustrasjon, og vil at flere skal få oppleve det samme.

Hva skal til for å få flyt i hverdagens prosjekter

– Dette med å samle inn og skrive ned alt som har min oppmerksomhet var en gamechanger for meg, sier legen. Å begynne å praktisere neste skritt, avklare hva dette egentlig betyr og hva jeg skal gjøre med det – altså konkretisering – gjorde at jeg i stedet for å være usikker og frustrert fikk nye konkrete handlinger som kunne få mine prosjekter videre.

Her er kommuneoverlegens 3 tips til hvordan komme i gang med GTD:

  1. Les boka Getting Things Done, og hør podcasten 
  2. Ta kurset. Jeg trodde jeg kunne det ved å lese meg opp selv, men fikk mye ut av kurset.
  3. Hvis du bare skal følge ett tips: Skriv ned alt du går og tenker på, få ting ut av hodet!

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen