Tungt å komme i gang igjen etter ferien? Eksperten gir råd

Forsidebilde med tittel. Bilde av person som jobber på laptop.

Mange synes det kan være tungt å få hjernen og kroppen i gang etter ferien og her kommer noen konkrete råd for hvordan du kan takle dette.

Denne artikkelen er skrevet av Morten Røvik og sto på trykk i Aftenposten 14. august 2023.

Forbered hodet på at ferien er over

 

Det kan være nyttig å ha en liten prat med deg selv om hvilke forventninger du har til deg selv og din egen ytelse. Det kan være lett å tenke at “dette vil være som før ferien” og for noen få er det slik. Altså liten forskjell mellom hvordan hodet og kroppen er før og etter ferien. For de fleste er det motsatt. Mange, meg selv inkludert, har tungt for å komme i gang.

Om du er en av de som stiller store krav til deg selv og kanskje har et snev av øm samvittighet så er denne selv-praten nyttig. Det å gi deg selv litt tid før kravene stilles like høye kan være lurt. Mental selvpisking og dårlig samvittighet er ikke produktivt. Aksepter at hodet og kroppen fortsatt er i feriemodus og at de må ha litt tid for å komme i jobbmodus igjen. Ikke forvent å yte ditt normale. Senk kravene dine til deg selv – og vit at du fort kommer i gjenge igjen.

Planlegg å komme i gang

Har du ikke planlagt å komme i gang før ferien, så gjør følgende.

Lag avtaler med deg selv i kalenderen for de nærmeste dagene for å komme ajour og sett deg selv som opptatt i Teams og andre kanaler hvor folk kan finne på å forstyrre deg. 

Det er ingen god ide å forsøke å løse verdensproblemer første dag på jobb etter ferien. Velg ut ting å jobbe som du faktisk har mulighet til å lykkes med. Dette vil gi deg lyst til å jobbe videre. Din evne til selvmotivasjon er din beste venn.

“Vi har alle tider hvor vi  tenker mer effektivt, og tider hvor vi ikke burde tenke i det hele tatt.” – David Cohen

Den første timen

Sett deg først ned med papir og penn, eventuelt et digitalt notat, og skriv alle ting som du tenker du skal gjøre noe med, kanskje skal gjøre noe med, eller som du bekymrer deg over på jobb eller privat. Denne øvelsen kalles Tømme hodet og stammer fra Getting Things Done-metodikken til David Allen. 

Om noe dukker opp i løpet av dagen som er i en av de tre kategoriene over, så skriv de ned når tanken oppstår. Ikke tro at du kommer til å huske det. Det er å lure deg selv. 

Det første du gjør etter å ha tømt hodet, er at du lager private avtaler med deg selv i kalenderen for de nærmeste dagene for å komme deg ovenpå om du ikke allerede har gjort det.

Jobb i bolker

Pomodoro-metoden kan med hell brukes. Metoden tilsier 25 minutter med aktiv jobbing og deretter 5 minutters pause. Det kan være jobbøktene skal være kortere enn 25 minutter, men det vil du kjenne på. Om du oppdager at hodet ikke vil være med på notene, så ta hyppigere pauser. 

Det er viktig å ta aktive pauser. Det vil si at du faktisk ikke forsøker å gjøre noe annet. Det siste du skal gjøre er å smålese e-poster eller snacke på LinkedIn eller Facebook. Gå heller en kort tur ut og kjenn på vinden i håret. Hjernen din har et behov for å koble fullstendig av for å kunne fungere optimalt. Hva kan du gjøre der du er?

Jobbe med e-post

Start med å sortere e-post etter avsender, slett det du kan og arkiver det du må ta vare på. Unngå å la noe ligge igjen i innboksen.

Opprett en mappe kalt “Tydeliggjøres”. Dra e-poster som krever handling og som vil ta mer enn to minutter å ferdigstille dit.

Du sitter da igjen med kun “2 minutter eller mindre” e-poster som du kan gyve løs på. Unngå, om mulig, å bli sittende i en e-post ping pong-match med noen.

For e-postene som gjenstår vil jeg anbefale deg å ha følgende tilnærming på. Spør deg selv: Hva er dette og hva betyr det for meg? Skal og kan jeg gjøre noe med det? Når du vet hva det er og skal gjøre noe med deg så spør deg selv: Hva er den første neste handlingen jeg må gjøre for å komme i gang? For eks: “Let frem PDF-er og send det med møteinvitasjon til Ole”. 

Noter dette ned på en liste du kaller Neste handlinger.

Spør deg så hva du ønsker å oppnå når dette er ferdig. For eks: “Avtale underskrevet med Ole.” Og noter dette ned på en liste du kaller Ønskede utfall. 

Du vil merke at du får mer og mer kontroll og oversikt av dette og det gjør det mer motiverende for å jobbe videre.

Motiver deg selv om det butter

Finn på noe som gir deg glede, og sett av tid til å gjøre det.

Avtal med deg selv noen belønninger underveis. Disse kan du fokusere på når det blir mentalt tungt. Ta deg en kopp te, spis en sjokolade, gå ut og spis lunsj, shop happy – eller gjør noe annet hyggelig når du har oppnådd et mål. Det å henge små belønninger i andre enden av tunge eller kjedelige oppgaver, er kraftfullt og hjelper deg i gang.

Lykke til, og velkommen tilbake fra ferie!

Sitat fra artikkelen, samt illustrasjonsbilde av kaffepause

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik
Senior Master Trainer
Skroll til toppen