Alle dine ting

Aftenposten - 15-09-2013
Aftenposten – 15-09-2013

Denne artikkelen om Alle dine ting ble første gang publisert i Aftenposten i Jobbseksjonen på søndag 15.09.2013. Se oversikt over alle publiserte artikler her.

Har du noen gang ryddet og kastet ting, og følt en lettelse etterpå? Liker du denne følelsen? Føl den oftere.

Alle dine ting har en innvirkning på psyken og humøret ditt. Tingene roper på din oppmerksomhet og kan skape en indre uro. I psykologien kalles dette for cognitiv dissonans. Dissonansen kan komme av tingene ikke er der du skulle ønske de var.

Om noe ikke er som du skulle ønske det var – roper det på deg. Du kan da følgende valg: enten gjøre noe med det, ignorere det eller rettferdigjøre det.

Det er mye sannhet i ordtaket; Eier du mer enn 7 ting – eier tingene deg.
Mange er gode på å ignorere rotet sitt og plages lite av det. Andre igjen rettferdiggjør rotet sitt og forsvarer sin rett til å rote. Andre igjen kunne tenke seg å gjøre noe med rotet, men kommer ikke i gang.

Om du er i siste kategori så kan følgende kanskje hjelpe deg.

Forbered deg: Tenk igjennom om du trenger noe for å rydde som du ikke allerede har. Eks esker, hyller eller sorte søppelsekker. Før opp på handlelisten og kjøp inn.

Sett av tid: Lag en avtale med deg selv kalenderen for å rydde og gjør deg utilgjengelig for avbrytelser.

Lag en avgrensing: Om du har mye å rydde i så lag en avgrensing for hva du skal rydde for å ikke lammes av overveldelse. Start gjerne smått. Bedre å komme i gang med å rydde – enn ikke å rydde.

Rydd og beslutt: Spør deg selv; – Hva er dette? Må jeg gjøre noe med det? Er svaret nei så er det enten søppel eller noe å ta vare på. Skal du ta vare på det så spør deg selv; – Hvor hører dette hjemme egentlig? Må du gjøre noe med det så finn ut hva du må gjøre og noter dette på din oppgaveliste over Neste handlinger.

Unngå rot i fremtiden: Legg tingene på sin rette plass med en gang. Har ikke tingen en fast plass så skaff den det eller kvitt deg med den. Tingene vil da slutte å rope på deg og du kan slappe mer av.

Om du lever i et kaos, har du ikke frihet til å skape et. – David Allen

Lykke til med ryddingen!

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen