Avbrytelser – produktivitetens verste fiende | Del 2

Interne avbrytelser gir stress

Del 2: interne avbrytelser

I del 1 av denne miniserien tok jeg for meg eksterne avbrytelser, hva dette gjør med produktivitet, og hvordan man praktisk kan unngå de.

Her skal jeg ta for meg de verste avbrytelsene – de du påfører deg selv. Og hvordan du praktisk kan unngå de.

Hva? Meg?

— Avbryter meg selv? Jeg gjør da ikke det?, tenker du kanskje nå? Vel – tenk tilbake på sist gang du var skikkelig stressa over alt du hadde å gjøre. En gang hvor du småsvettet og hadde et mentalt kaos i hodet. Hvor alt du skulle gjøre ropte på oppmerksomhet og du ikke klarte å se hva du skulle begynne med først? Hva gjorde du da for å komme ut av det? Endte det kanskje med at du skrev en liste med alt du skulle gjøre?

Tåken letter

Hva skjedde når du skrev tingene ned? Lettet stresståken en smule? Opplevde du kanskje en liten lettelse og at du kom litt mer ovenpå? Fikk du litt mer perspektiv og kontroll? Selv ved lite å gjøre er lister til hjelp.

Det som skjer, når man får for mye å tenke på, er at hver av disse tankene roper på oppmerksomhet og avbryter dine tankerekker. På akkurat samme måte som når en kollega avbryter deg eller en telefon som ringer. De river deg ut av det du holder på med, og, så lenge du lar de, holder de på din oppmerksomhet.

Disse tankerekkene du er inne i, tar det tid å komme tilbake til. Og den tiden du bruker på å komme tilbake til de er spilt tid. Tid som kunne vært brukt til å være kreativ og produktiv. Man regner med at det kan ta fra 30 sekunder til 15 minutter å komme tilbake til flyt. Så om vi kan kutte disse avbrytelsene til et minimum så vil dette være godt din produktivitet.

Så hvordan kan man sørge for å ikke avbryte seg selv?
Kuren er såre enkel, men krever øvelse for å mestre.

Et tomt hode

Når du opplever at noe roper på din oppmerksomhet så skriv det ned. Skriv det ned på et sted du vet du kommer til å se senere og fortsett arbeidet du holdt på. Gjør dette for hver ting som avbryter deg, og tilslutt kommer du inn i flyt.

Et tomt hode er et produktiv og kreativ hode

Om du etterpå behandler og organiserer de tingene du har skrevet ut av hodet i et oppgavesystem du stoler på, vil roen mer permanent senke seg.

En utfordring

Neste gang du opplever at du avbryter deg selv med tanker, så skriv tanken ned. Og se om ikke tåken letter og at du blir mer produktiv.

Jeg anbefaler kun en tanke pr ark. På den måten vil du ikke begynne med selvavbrytelser når du skal beslutte hva du skal gjøre med tankene. Du skal ikke tenke tankene ferdig når du samler dem. Du skal kun fange dem. Det er noe av trikset. Skriv ned nok til at du skjønner hva du tenkte i det tanken oppstod. Da vil hjernen din stole på at denne er ivaretatt og vil kunne slippe den.

Den sløveste blyant = bedre enn det skarpeste minnet.

Når du har testet dette en stund så kommer du tilbake til denne artikkelen og skriver dine erfaringer i kommentarfeltet under!

Vil du være sikker på at du ikke glemmer det? Skriv det ned med en gang!

Hvilke strategier bruker du til å håndtere dine selvavbrytelser? Jeg vil gjerne høre fra deg i kommentarfeltet!

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen