Bygg motivasjon

Motivasjon er en av nøklene til å få ting gjort. Hvordan kan man da få ting gjort uten å være motivert? Les mine tips!

Motivasjon er 1 del fornuftsbeslutning og 9 deler tilfredstillelse. Når vi motiveres til noe er det gjerne fordi vi tiltrekkes og tilfredstilles av det.

Hvordan da kunne motivere seg til å gjøre noe man synes er drepen kjedelig? Jeg tror nøkkelen ligger i den ene delen med fornuftsbeslutning.

Jeg synes personlig at trening og mosjon er noe av det jeg synes det er verst å motivere meg selv til. Allikevel har jeg klart å etablere en treningssyklus som innbærer at jeg står opp kl 05:00 på hverdager og jogger og løfter vekter. Mine motivasjonstriks for å få til dette følger under.

Fornuften – den lure
Min fornuft forteller meg at den visjonen jeg har om god helse innebærer at jeg må ta noen grep og endre mine vaner. Den forteller meg at jeg burde trene og trene jevnlig. Den gir meg også dårlig samvittighet når jeg ikke gjør det jeg vet er bra.

Tilfredstillelsen – den dumme
Tiltrekningen min til trening er negativ. Jeg vil mye heller sove eller se på TV enn å trene. Jeg ønsker meg rask tilfredstillelse av mine behov og jeg vil ha det nå.

Den dumme og den lure er i krig
Trikset er å lure den dumme med bygging av små endringer i vaner. Byggingen av disse vanene må gjøres konsistent og over en tid før de sitter i ryggmargen. Så hvordan lure den dumme deg? Bygge en vane er svaret.

Like vanlig som tannpuss
Tenker du særlig over at du pusser tenner? Du trenger ikke motivere deg selv hver dag til å verken å huske det eller til å gjøre det, eller hva? Du bare pusser tenner ikke sant?

Tenk om du kunne ha samme forhold til trening!

Vel – det er mulig. Men for å komme dit må du legge en særnorsk forestilling på hylla; skippertaket. Sist gang du laget deg et forsett og kjørte i gang så var det med et skippertak eller hva? Og hvordan gikk det? Om du er som meg så funket det skikkelig dårlig. Du blir bare sliten og utbrent og skikkelig demotivert. Så glem skippertak.

Den minste motstands vei
Når jeg starte med treningen så var jeg ikke like bevisst som i dag. Og jeg var en racer til å finne på unnskyldninger for at jeg ikke kunne trene; “jeg vet ikke helt hvor løpeskoene er”, “det er sikkert litt kaldt å løpe nå” – osv. Den interne debatten om hvorfor jeg ikke kunne løpe kom selvsagt når jeg ennå lå under dynen og ønsket å fortsette med det når klokken ringte.

Så jeg besluttet å finne ut av hvordan jeg kunne rydde denne debatten unna. Svaret er såre enkelt; finn frem løpeskoene og sett de like ved senga, ta frem varmt nok tøy kvelden før, og legg til rette for trimmen. På den måten får ikke den dumme deg vunnet debatten.

Start smått
For at vanen skal begynne å sitte begynner du smått. Jeg startet med å gå ned til postkassen og tilbake. Dette høres kanskje helt corny ut. Å gå ned til postkassen i treningstøy. Men når tøyet er på er det lett og utvide til en kort tur rundt hjørnet først og etter et par uker øke på igjen. Tilslutt løper du tre kilometer før frokost!

Konklusjon
1) Fatt en beslutning med fornuften
2) Forbered deg på motstanden og unnskyldningene den dumme deg vil komme med og gjør motgrep
3) Begynn å bygge vaner med å starte smått

Lykke til!

Hvordan motiverer du deg? Del dine triks med andre i kommentarfeltet!

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen