De riktig spørsmålene

De riktig spørsmålene -Aftenposten - 27-04-2014
De riktig spørsmålene -Aftenposten – 27-04-2014

Denne artikkelen om De riktig spørsmålene ble første gang publisert i Aftenposten i Jobbseksjonen på søndag 06.04.2014. Se oversikt over alle publiserte artikler her.

Når du ikke helt vet hva du har forpliktet deg til, følger det gjerne med en opplevelse av ubehag. Og ubehag forsøker vi helst å unngå. Problemet er bare at forpliktelser sjelden forsvinner av seg selv. Ikke ubehaget heller. Tvert imot har det en tendens til å øke over tid.

Har du noen gang hatt en forpliktelse du skulle ha gjort noe med, men som du ikke har kommet i gang med, og som har blitt ubehagelig å tenke på? Da vet du hva jeg snakker om.

Så hvordan kan du unngå at forpliktelsen forblir uklar og gir deg ubehag?
Løsningen ligger i å klargjøre hva forpliktelsen består i.

De riktig spørsmålene

Til dette finnes det noen enkle spørsmålsrekker du kan bruke.
Dersom du finner ut av den Neste handlingen du kan gjøre for å komme i gang, så er du underveis. Og det oppleves ofte som en lettelse.

Still deg selv disse spørsmålene for å klargjøre forpliktelsen:

1) Hva er dette?
Altså, hva er dette egentlig? Og hva betyr det for meg? Er det faktisk jeg som eier denne forpliktelsen? Bruk tid nok til at dette står klart for deg.

2) Kan og skal dette handles på?
Altså: skal jeg faktisk gjøre noe med dette?
Er svaret ja:
3) Hva er den Neste handlingen?
– Hva er den neste fysiske handlingen du kan utføre? (Og her må du være nøye med å ikke stoppe for tidlig i tenkningen. Om du gjør det så risikerer du å prokrastinere/utsette å utføre den Neste handlingen.)
– Har du alt du trenger for å utføre den Neste handlingen? Kanskje den neste handlingen faktisk er å skaffe noe først før du kan utføre den neste handlingen? Om du skal “ringe Tor om maling” og ikke har nummeret hans, er den første Neste handlingen kanskje heller: “Finne frem nummeret til Tor på Gule sider”.
Skal det bli en handling så må du ha med et verb.

4) Når du er ferdig med denne Neste handlingen – er du da helt ferdig? Om du ikke er ferdig etter den Neste handlingen – hva er det Ønskede utfall her?
Altså; hva skal være sant når dette er ferdig? Du kan krysse av dette som ferdig når – hva er sant? Skriv dette ned som en prosjektbeskrivelse.

Og da skulle alt være klart til å komme i gang!

Lykke til!

Morten P. Røvik

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen