Et klart hode!

Aftenposten - 28-04-2013Denne artikkelen ble første gang publisert i Aftenposten i Jobbseksjonen på søndag 26. april 2013. Den er tredje artikkel i en serie. 
Se oversikt over alle publiserte artikler her.

Korttidsminnet har begrenset kapasitet, og er ikke ideelt som lagringssystem for alt du skal huske på og alt du skal gjøre.

Forskerne strides litt om hvor mange sammensatte ting vi kan klare å huske. Mellom 4 og 9 ting regnes for å være vanlig. Evnen synker hvis du er stresset eller om dagsformen er dårlig. Hva skjer hvis hodet er fullt, og det kommer inn én ting til? Noe faller ut og havner i glemmeboken. Og har du noen gang glemt noe viktig, så vet du at hodet ikke alltid klarer å sortere det vesentlige fra det uvesentlige.

Du har sikkert opplevd å være stresset for alt du har å gjøre. Har du noen gang skrevet en liste – for så å oppleve at situasjonen kommer litt mer under kontroll? Gjør det til en vane å skrive slike lister. Da kan du oppleve det Getting Things Done metodikken kaller ”Et sinn som vann”. Du hverken under- eller overreagerer på det som kommer mot deg. Og du bruker hodet til det er laget for.

Hodet fungerer så mye bedre når det er «tomt». Du får et klart hode. Jo færre ting du må huske på, desto større kapasitet vil du ha til kreativitet og problemløsing. Du kan bruke din mentale båndbredde på å skape og være produktiv. Du kommer raskere inn i flytsonen – og blir der lenger. Du får ting gjort.

Så hvordan få et klart hodet? Enkelt: skriv alt ned. Få alt ut av hodet. Samle det som har en potensiell mening for deg og som du kanskje skal gjøre noe med. Det at du samler betyr ikke at du har besluttet at du skal gjøre noe med det. Tøm hodet for forpliktelser og ideer ved å skrive dem ned – på f.eks en lapp. Legg lappene på et sted du kaller innboks. Det kan være enten en fysisk innboks, eller et fast sted på et bord eller i en mappe.

Alle tingene i innboksen må du senere behandle og beslutte; Hva er dette? – og – Skal jeg gjøre noe med det? Dette er neste fase i oppgavehåndtering. Det får du vite mer om neste uke.

 

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen