Getting Things Done og LEAN

Arbeidsbenk og verktøyGetting Things Done er internasjonalt anerkjent som en form for personlig LEAN, eller “LEAN for hjernen”. GTD er på mange måter the missing link i LEAN. Vi kjenner godt til LEAN og produktivNorge jobber internasjonalt med flere organisasjoner som bruker LEAN og GTD sammen. Vil du lære deg GTD-metodikken? Finn neste tilgjengelige kursdato, eller kjøp boken.

Kanskje det beste eksempelet i Norge er Lerøy Seafood hvor ansvarlig for LEAN-arbeidet i organisasjonen, Jonas Langeteig, har sertifisert seg som GTD Trainer. Han leder et team på 24 mennesker som jobber på fulltid for å implementere LEAN gjennom “Lerøy Way”. Hans eget utsagn er at “GTD og LEAN går sammen som hånd i hanske – der LEAN slutter begynner GTD.”

Sentrale premisser

For å demonstrere noen eksempler på dette kan vi trekke frem to sentrale premisser i Getting Things Done. Ett slikt premiss er at du trenger å være hensiktsmessig engasjert med det som måtte dukke opp. Da kan du gjøre de riktige tingene ut fra dine ansvarsområder, mål, verdier eller ambisjoner. Det å gjøre noe bare for å holde seg opptatt fører ikke til bedre produktivitet. Vi må vite at vi bruker tiden vår på de riktige tingene.

Et annet premiss er at du må tenke ferdig om ting. Sørg for at du vet hva du ønsker å oppnå og hvordan du skal komme dit. Det du ønsker å oppnå kaller vi Prosjekter, og for å komme dit utfører du Neste handlinger. Videre anbefaler vi at de neste handlingene du har identifisert sorteres under kontekst-lister, slik at du raskt og enkelt kan skaffe deg oversikt over hva du faktisk kan gjøre der du er. Du oppnår samtidig en reduksjon i antall ting som distraherer eller forstyrrer deg når du forsøker å fokusere. Dette reduserer waste for deg personlig.

Organisasjonsstrategien 5S er et annet element i LEAN som bygger på det samme kunnskapsgrunnlaget som de fem stegene i Getting Things Done. Disse fem stegene kan gi deg kontrollen tilbake over en hvilken som helst situasjon, som igjen fører til større personlig produktivitet.

Har du flere erfaringer med hvordan GTD og LEAN fungerer sammen? Ta gjerne kontakt!

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen