Selvavbrytelser skaper problemer

Denne artikkelen ble skrevet til Aftenpostens jobbsider, og ble publisert 23.11.2018. Lær deg GTD du også! Den raskeste veien til å komme i gang med metodikken er gjennom GTD Oppstartspakke.

 

Spørsmål: Hei! Jeg merker at jeg stadig faller i staver på jobben. Jeg detter ut av det jeg holder på med og tenker på helt andre ting. Jeg merker at alt tar mye lenger tid og jeg får dårlig samvittighet. Har du noen tips til meg?

Hilsen Sliten

Jobbeksperten:Hei Sliten,

Din problemstilling er det mange som kan kjenne seg igjen i. Det du holder på med kalles selvavbrytelser og kan skape store problemer for fremdrift på det du holder på med. Og kan lede til nedstemthet og opplevelse av å ikke lykkes.

Noen ganger er selvavbrytelser av det gode

Som for eksempel om du er forelsket og blir påminnet din kjære. Da er det deilig å la tankene vandre noen sekunder. Det leder til litt adspredelse i hverdagen og gjør at hjernen fristilles og restarter med ny frisk og ny energi når du returnerer til virkeligheten.

Det høres dog ut som om din selvavbrytelse handler om noe om ikke er lystbetont og da henger disse selvavbrytelser ofte i sammen med noe som ikke er slik du skulle ønske det skulle være. Du har, eller andre har, pålagt deg et ønske om endring i noe. Det kan være et prosjekt du må ferdigstille, en e-post som skulle vært sendt, en telefon du skulle ha tatt, eller at du må kjøpe kattemat på vei hjem.

Alle disse uferdige ting skaper kognitiv dissonans

Det du opplever er at alle uferdige ting roper på deg. Det kan være ting du vet hva du må gjøre med og ting du ikke vet hvordan skal løses. Alt som ikke er ferdig skaper en mental støy som leder til stress. Når disse tingene blir så støyende inne i hodet ditt at de fortrenger det du egentlig skal fokusere på så selvavbryter du deg. Og har du mange og støyfulle nok ting inne hodet så faller du fullstendig i staver. Og stressnivået stiger.

I en slik tilstand så er ikke mulig å være hverken kreativ eller problemløsende.

Å slutte er såre enkelt

De gode nyhetene er at du har alt du trenger for å komme ut av det og det er lett å komme i gang.

Sett deg ned med papir og penn og skriv disse tingene som romsterer i hodet ned. Før du begynner så lover du deg selv at du skal se på disse tingene senere og beslutte hva de betyr for deg, om du gjøre noe med de, og hva. Ikke forsøk å løse problemer om slike dukker opp på papiret. Tillat deg i kun skrive tingene ned. Løse de kan du gjøre senere. Skriv ned stort, smått, jobb og privat.

Når du skriver hodet tomt på denne måten så vil du merke en forskjell. Det blir enklere å konsentrere seg og enklere å få ting gjort. Stressnivået senkes og din indre tåke letter. Ditt tomme hode er mer kreativ og problemløsende i øyeblikket.

Trykket letter permanent

Gjør det til en vane å ikke bruke hodet som system for å huske alle ting du kanskje  skal gjøre noe med. Sett av tid i kalenderen når du kommer på jobb og før du går fra jobb for å skrive hodet tomt. Bruk 5 minutter på en slikt mental vareopptelling. På den måten rydder du hodet tomt for arbeidsdagen og for kvelden hjemme. Du vil merke at du blir mer tilstede i øyeblikket sammen med kollegaer og familien uten selvavbrytelser. Du får mer av de riktige tingene gjort og samvittigheten har det bedre.

Lykke til med å slutte med selvavbrytelser!

Hodet er fantastisk sted til å få ideer – ikke til holde på dem.
– David Allen

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen