Hjernedød etter ferien? Hvordan kommer du ut av det?

Hjernedød etter ferien - Aftenposten - 17-08-2014
Hjernedød etter ferien – Aftenposten – 17-08-2014

Denne artikkelen om Hjernedød etter ferien? ble første gang publisert i Aftenposten i Jobbseksjonen på søndag 06.04.2014. Se oversikt over alle publiserte artikler her.

 Jeg vet at det er mange som sliter å komme i gang på jobb etter ferien og føler seg hjernedød. Meg selv inkludert. Det er som om hjernen har gått dvale. Å konsentrere seg er vanskelig – og tankene flyter.

Under finner du min tilnærming for å komme i gang etter ferien. Kanskje du finner noen tips du selv kan bruke?

Senk kravene til deg selv. Du er hjernedød.

Mental selvpisking og dårlig samvittighet er ikke produktivt.

Aksepter at hodet og kroppen fortsatt er i feriemodus. Ikke forvent å yte ditt normale. Senk kravene dine til deg selv – og vit at du fort kommer i gjenge igjen.

Ikke legg lista for høyt

Det er ingen god ide å forsøke å løse verdensproblemer første dag på jobb etter ferien. Velg ut ting å jobbe som du faktisk har mulighet til å lykkes med. Dette vil gi deg lyst til å jobbe videre. Din evne til selvmotivasjon er din beste venn.

“Vi har alle tider hvor vi  tenker mer effektivt, og tider hvor vi ikke burde tenke i det hele tatt.” – David Cohen

Planlegg og utfør

For å komme i gang: Se over alt som har kommet inn, og velg ut hva du skal fokusere på de neste dagene. Lag en liste. Hold deg til den. Om det ikke kommer inn noe som gjør at du må omprioritere, så vil det å holde seg til planen oppleves tilfredsstillende.

Avbryter du selv og faller i staver? Skriv tingene ut av hodet – og se på dem når du er ferdig med det du holder på med. Å oppleve at du kan være disiplinert, selv når hodet ikke er skikkelig på plass, løfter selvfølelsen.

 

Sett av tid og jobb i bolker

Pomodoro-metoden kan med hell brukes for å komme i gang etter ferien:
Finn fram eggeuret. Jobb i 25 minutter – og ta 5 minutters miniferie. Ikke gjør noe som helst i miniferien. Skru hodet av i disse minuttene, og kos deg – før du går løs på neste jobbeøkt.

For å komme gjennom alle e-postene bør du markere tid i kalenderen – da ser kollegaene dine at du er opptatt. Har du mange e-poster, kan du gjerne sette av tid over et par dager. Jobb i bolker.

Finn på noe som gir deg glede, og sett av tid til å gjøre det

Avtal med deg selv noen belønninger underveis. Disse kan du fokusere på når det blir mentalt tungt. Ta deg en kopp te, spis en sjokolade, gå ut og spis lunsj, shop happy – eller gjør noe annet hyggelig når du har oppnådd et mål. Det å henge små belønninger i andre enden av tunge eller kjedelige oppgaver, er kraftfullt og hjelper deg i gang.

Lykke til, og velkommen tilbake fra ferie!

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen