Denne artikkelen har vært på trykk/web i Aftenposten, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende, Sunnmørsposten og E24.
Morten Røvik skriver fast som jobbekspert for Schibsted Riks.
Spørsmål:
Jeg har merket at jeg oftere og oftere går rundt i en slags hjernetåke og klarer sjeldent å fokusere på en ting for noe mer enn noen minutter av gangen.
Har du noe tips til meg?
Svar:
Du skriver ikke her om du har hatt korona eller en sykdom, og jeg antar her at ditt manglende evne til å fokusere ikke har en fysisk årsak.
Jeg antar at det ikke er noen trøst, men du er ikke alene. Crucial Learning, en av USAs største kursbedrifter har nettopp publisert en undersøkelse med 1600 respondenter og resultatet er nedslående. 2 av 3 respondenter sa at de slet med å fokusere fullt ut på en enkelt oppgave eller person. Flere synes det er vanskelig å fokusere på jobben (68 prosent), men 62 prosent har også vanskelig for å fokusere hjemme. Dette understøttes med spørreundersøkelser vi har utført her i Norge som gir lignende resultater.
Årsaken til tåken
For å kunne gjøre noe med dette så må vi forstå hvorfor fenomenet oppstår. Tåken blir til i hodet fordi du rett å slett har for mye å tenke på og over tid så kapitulerer hjernen litt. Du klarer ikke tenke klart. Fordi du har alle ting i tankene så blir de til mentale apekatter som roper på din oppmerksomhet med “gjør meg, se meg”. Og de blir jo ikke stille av seg selv. Så når du skal fokusere på noe så blir du dratt ut av det og dratt inn i noe annet, og så kanskje inn i en tredje ting. Og så plutselig er dagen slutt.
Komme ut av tåken
For å komme ut av denne tåken med selvavbrytelser så finnes det noen enkle steg som hjelper deg å gjenvinne fokus. Under finner du tre enkle tips basert på Getting Things Done – metodikken til David Allen, som er anerkjent som en av verdens ledende eksperter på personlig produktivitet.
Tøm hodet
For lesere av mine tips så kommer ikke dette som et sjokk. Men det enkle faktum at jo mer en ting kun befinner seg i tankene dine – jo mindre blir den gjort. Og jo mer blir den en mental apekatt som maser. Sett deg ned og skriv ned alt du skal gjøre, kanskje skal gjøre, eller som du bekymrer deg over. Fortsett å skrive til tankene oppleves som tomme. Og fortsett å skrive alt ned når de dukker opp i løpet av en dag. Det at du skriver noe ned betyr ikke at du må gjøre noe med det. Det er bare på feil plass og må ut for at tåken kan lette.
Bestem den Neste handling og Ønsket utfall
For at sakene du har fått ut av tankene ikke skal flytte inn som mentale apekatter igjen, må du beslutte om du skal og kan gjøre noe med de. Om svaret er ja – dette skal og kan jeg gjøre noe med, så let etter hva den første fysiske handlingen er. Og dernest må du spørre deg; har jeg alt jeg trenger for å gjøre den? Eks: “Ringe til Ole ang at møtet må flyttes”. “Har jeg alt jeg trenger? Æh – nei. Jeg har ikke nummeret til Ole”. Neste handling blir da; Sende SMS til Per, be om nummeret til Ole. Skriv alle Neste handlinger ned på en liste med samme navn. Og vurdér så om den ene neste handlinger ferdigstiller saken. Og om ikke skriv da ned hva du ønsker å oppnå på en liste du kaller Ønskede utfall. På den måten glemmer du ikke at dette ikke er ferdig ennå.
Reflektér mer
En av grunnene til at mentale apekatter oppstår er at vi ikke tar oss tid til å reflektere nok. Det er dessverre for mange en tapt kunst. Vi halser avsted i hverdagen og drives av det som kommer sist inn eller roper høyest. Gjør følgende. Sett av tid i kalenderen. Gjerne 15 min hver dag som en start til å reflektere. Tenk i 15 minutter hver dag over om du beveger deg i riktig retning og gjør det riktige tingene. Se over kalenderen din og reflekter over om du bruker tiden din riktig. Og se over listene over din aktive Ønskede utfall og Neste handlinger. Og gjør de justeringer du må for å føle deg vel med hva du har planlagt å gjøre.
Sett også av kanskje en time i uken for et riktig dypdykk ned i alt. Og planlegg hva du tenker du skal bruke den neste uken til. Om du mer regelmessig reflekterer så vil du merke at solen skinner mer og tåken i hodet letter.
Lykke til!
Morten Røvik