Pressemelding: Fjern eller fokusert?

Distraksjoner ødelegger vår evne til å fokusere, både på jobb og hjemme


En ny studie fra Crucial Learning i USA viser at vi ikke greier å konsentrere oss om oppgavene foran oss eller samtalen vi er en del av – og det har store konsekvenser for vår mentale helse, forholdene våre og vår evne til å oppnå resultater.

Spørreundersøkelsen ble gjennomført i august 2022, hvor 1 600 mennesker deltok. Her svarte 2 av 3 at de hadde problemer med å fokusere 100% på en samtalepartner eller en konkret oppgave. Flere opplever at det er vanskelig å fokusere på jobb (68%), men 62% opplever det også som vanskelig å fokusere hjemme.

Selv når respondentene greide å konsentrere seg, varte det vanligvis ikke særlig lenge. Nesten 1 av 3 innrømmer at de bare er i stand til å fokusere på en oppgave i ti minutter eller mindre før noe distraherer dem. Bare 3 av 5 kan konsentrere seg i 20 minutter eller mindre.

“Distraksjoner er katastrofale, men de blir ikke borte,” sier Morten Røvik, produktivitetsekspert og Nordens mest erfarne Getting Things Done coach og instruktør. “Med lange gjøremålslister og utallige varsler og avbrytelser, er det vanskeligere enn noensinne å fokusere på det som er viktig for oss. Med mindre hver enkelt lærer seg noen grunnleggende strategier for å håndtere arbeidsoppgavene sine, vil vi fortsette å se altfor høye forekomster av utbrenthet og utmattelse.”

Virkningene av en slik mangel på fokus er alvorlige og omfattende – og det begynner med dårligere mental og fysisk helse. Respondentene oppga dette som de største kostnadene ved å ikke være i stand til å fokusere:

 • Overveldet – “Jeg har for mye å gjøre” (73,2%)
 • Mangler energi – “Jeg føler meg utslitt” (73,0%)
 • Stress – “Jeg er bekymret over alt jeg må gjøre” (72,6%)
 • Redusert effektivitet – “Jeg jobber mye saktere” (71,7%)
 • Mindre meningsfylt – “Jeg opplever ikke å ha mestret noe på slutten av dagen” (54,2%)
 • Skuffelse – “Jeg skuffer meg selv eller andre” (49,4%)

Mangel på fokus ødelegger også forholdene våre. De fleste av oss (61,2%) tenker regelmessig på helt andre saker når vi tilbringer tid sammen med venner og familie. 2 av 5 lar seg distrahere av eposter, meldinger og sosiale medier mens de har betydningsfulle samtaler med personer de er glade i. Midt i de mest betydningsfulle samtalene med de viktigste personene i livene våre, strever vi fortsatt med å gi dem vår fulle oppmerksomhet.

Selvfølgelig påvirker ikke konsekvensene av å være fjern og ufoksert bare våre personlige liv, de påvirker også organisasjonens bunnlinje. Et flertall av de ansatte (60,6%) utfører sjelden eller aldri så mye som en eller to timer fokusert arbeid hver dag uten distraksjoner. Videre innrømmer 72,5% av de ansatte at de har vært fysisk tilstede i et møte uten å være fokusert på samtalen og innholdet i møtet.

63,5% opplever regelmessig at de ikke får fullført de viktigste oppgavene selv om de arbeider mange timer og føler at det er travelt. Det er sannsynligvis fordi 71,1% innrømmer at de sjelden sier nei når de blir spurt om å gjøre noe.

“Ansatte føler seg presset til å si ja til alle mulige oppgaver,” sier Røvik. “Og det er et problem fordi når stressnivået øker, velger vi å gjøre enkle rutineoppgaver og mindre stressende aktiviteter i stedet for å fullføre de viktigste og mest betydningsfulle oppgavene. Det å lære seg ferdigheter som hjelper oss å være fokusert over tid handler ikke bare om å være mer produktiv, det er også avgjørende for å redusere stress, være mer tilstede og oppleve mestring.”

For å hjelpe enkeltpersoner og grupper med å være fokusert over tid, deler Røvik noen tips fra Getting Things Done, et kurs som nylig har blitt oppdatert med nye videoer, øvelser og ferdigheter som lærer bort prinsippene fra boken med samme navn.

5 tips for å jobbe fokusert

 1. Reduser antall distraksjoner. Når det er tid for å gjøre viktige oppgaver, lukk e-postprogrammet og andre apper som forstyrrer. Ikke lur deg selv ved å tenke at du skal ignorere plingene og varslene – hjernen din er bygd for å reagere på disse for å få dopamin-boosten som kommer når man svarer.
 2. Sett av tid til å jobbe. Hver dag trenger du å sette av tid til å jobbe fokusert, svare på e-post og håndtere overraskelser. Ikke si at du ikke har tid til det; du jobber allerede med disse tingene, men du gjør sannsynligvis alt samtidig, noe som er veldig ineffektivt. Sett heller av for eksempel 45 minutter der du kun går gjennom e-postinnboksen. Da vil du komme gjennom flere ting. Disse kan legges i kalenderen og oppgavelistene dine, og du har en større sjanse for å fullføre de viktigste oppgavene den dagen.
 3. Ta på deg de riktige brillene. Sett av 2-3 minutter hver morgen til å se over kalender og oppgavelister før du starter på e-posten eller oppgavene dine. Når vi starter dagen med å sjekke e-post tar vi på oss “nyheter og forstyrrelser”-brillene istedenfor våre produktive briller. Slutt med å sjekke e-posten først og få samtidig slutt på travle og uproduktive dager. I stedet vil du oppdage at du jobber med de viktigste tingene oftere.
 4. Legg vekk telefonen. Dersom du ikke trenger telefonen til det du driver med, legg den vekk. Når du er ferdig med oppgaven eller samtalen kan du ta frem telefonen igjen. Selv da kan du gjerne vurdere å begrense telefontiden din.
 5. Si nei. Det er vanskelig å fokusere når du drukner i alt det du kunne ha gjort. Gjør det til en vane å si høflig nei til det som ikke samsvarer med målene dine. Den beste måten å si nei på er ved å fortelle hva du vil oppnå, og forklare hvorfor. Prøv dette: “Jeg ønsker å bidra og hjelpe teamet så mye jeg kan, men jeg vil heller ikke ta på meg mer enn jeg kan klare. Hvis jeg sier ja til dette, vil risikoen for at noe annet glipper være høy. Det er ikke rettferdig hverken for deg, meg eller teamet. Jeg tror det beste er at jeg ikke forplikter meg til dette akkurat nå.”

Om Vital Learning

Vital Learning vil hjelpe mennesker i Norden med å leve sitt beste liv ved å lære dem ferdigheter som vi vet kan forandre liv. Vi tilbyr kurs i kommunikasjon, produktivitet og lederskap som fokuserer på handlingsmønstre og gode vaner som viser seg å ha den største betydningen for hvilke resultater man oppnår. Vår prisbelønte kurs og bestselgende bøker er Crucial Conversations® for Mastering Dialogue, Crucial Conversations® for Accountability, Influencer, The Power of Habit, og Getting Things Done®.

KONTAKTINFO: Morten Røvik 410 21 521, morten.rovik@vitallearning.no

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen