Veien ut av prokrastinering

Har du ofte briljante ideer og planer som du skyver foran deg og aldri får gjort noe med? Da prokrastinerer du. Men det finnes metoder for å komme seg ut av sirupen og få ting gjort!

Prokrastinering, eller utsettelsesatferd, kan være fryktelig irriterende. Det velkjente fenomenet gjør at oppgaver blir stående ugjort, og at målsetningene våre flyttes enda lenger inn i fremtiden.

Det er lett å skylde på dårlig tid, manglende ressurser eller noe annet som flytter ansvaret vekk fra deg selv. Men ofte kan du faktisk gjøre noe med problemet.

Unngå prokrastinering, gjør bare litt

Store og uoversiktlige gjøremål er upopulære for hjernen. Den vil heller ha enkle oppgaver. Derfor må du dele opp større gjøremål i overkommelige oppgaver. I Getting Things Done-metodikken snakker vi om å definere “neste handling”.

Kort sagt kan vi berolige oss selv med at det ikke er voldsomt mye som skal til for å komme ut av sumpen: Vi trenger bare å gjøre litt. Litt i dag, litt en annen dag.

Et eksempel: Du skal flytte. Det kan føles som en nesten overveldende jobb. Men hvis vi ser nærmere på den, består jobben av mange småjobber: 

  • gi bort ting du ikke bruker i boden
  • skaffe 50 pappesker som kan stables
  • ta mål av stuevinduene i den nye leiligheten
  • kjøpe sofa
  • bestille flyttebil
  • … og så videre 

Du vet at dagen kommer, da flyttebilen står klar utenfor og du må ha ting klart. Hvordan skal du bli klar? Jo: Du har en liste. En overkommelig liste som bare forteller deg hva som er neste handling i dag!

Du trenger ikke å huske alt

Du skal få slippe å huske alt. Dette er hovedpoenget med å bruke “neste handling”-taktikken. 

Når du vet at du har en liste nedskrevet, med alt du ellers ville være redd for å glemme, får du slappet av mentalt.

For at dette skal fungere, må du gjøre et forarbeid. Planlegg viktige oppgaver slik at du vet at du kommer i mål innen tidsfristen din, og posjoner arbeidet utover de dagene du har disponibelt. 

Når hjernen din får tatt litt ferie hver dag, og du stoler på at systemet ditt fungerer, blir ikke lenger de store oppgavene uoverkommelige fjell. 

Lykke til på veien ut av prokrastinering

Kanskje vil dette til og med gi deg lyst til å ta fatt på enda større prosjekter! Iallfall ser vi igjen og igjen at “neste handlinger” er en kur mot prokrastinering, en vei til mer mestringsfølelse og mindre stress.

Vil du lære mer om hvordan du gjør store oppgaver mer overkommelige? Vi tilbyr kurs og coaching.

 

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen