Denne artikkelen om Multitasking – fakta eller myte? ble første gang publisert i Aftenposten i Jobbseksjonen på søndag 22.03.2015. Se oversikt over alle publiserte artikler her.
Multitasking – fakta eller myte?
Mange mennesker jeg møter insisterer på at de kan multitaske – de er gode på å gjøre mange ting samtidig. Og dette kan de, etter eget utsagn, gjøre elegant og tidseffektivt. De får mer gjort på kortere tid. Dette høres jo flott ut. Problemet er bare at dette i beste fall er unøyaktig og selvbedragende – i verste fall helt feil.
Dr. med Theo Compernolle, professor ved ‘CEDEP European Centre for Executive Development’, har nylig kommet ut med boka BrainChains. Her har han samlet 5 års forskning, utført av ham selv og andre, på hvordan menneskets hjerne fungerer.
Reflektiv og refleksstyrt
Compernolle snakker om to ulike hjernefunksjoner; den reflektive (tenkende, vurderende), og den refleksstyrte. Han slår fast at dersom du må bruke den reflektive delen av hjernen, så er det helt umulig å effektivt gjøre to ting samtidig. Er den refleksstyrte delen aktiv (kjører bil, strikker – og andre automatiserte oppgaver), er det mulig å gjøre noe annet samtidig – inntil noe uventet hender, slik at du må bruke den reflektive hjernedelen.
Et par eksempler:
- Du strikker og ser på TV, men mister en maske og må hente den opp igjen – og går glipp av handlingen på TV.
- Du opplever en kollisjon rett ved deg – og hører ikke lenger hva forretningspartneren sier på telefonen.
Dersom du forsøker å gjennomføre to oppgaver som krever at du tenker og bruker den reflektive delen av hjernen – så er dette altså rett og slett ikke mulig.
Det du virkelig ender opp med å gjøre, er å hoppe raskt fram og tilbake mellom oppgavene.
Og dette vil faktisk ta deg lengre tid enn om du hadde gjort de samme oppgavene etter hverandre.
La oss teste om du kan multitaske
Få noen til å ta tiden for deg, og prøv deg på følgende to oppgaver.
1) Ta tiden det tar deg å skrive følgende to linjer ned på et stykke papir: (et tall under hver bokstav)
MULTITASKING
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12
Gjem vekk resultatet av oppgaven – slik at du ikke fristes til å jukse.
2) Ta så tiden når du skriver de to samme linjene, men nå én bokstav og ett tall av gangen – du skal altså hoppe opp og ned mellom linjene.
Dette vil ta deg 30 – 100% lenger tid sammenlignet med oppgave 1.
Multitasking gjør kanskje at du føler deg travel, men du er altså ikke produktiv.