Norge trenger mer latskap!

Aftenposten 14-06-2015 - Latskap
Aftenposten 14-06-2015 – Latskap

Denne artikkelen om Norge trenger mer latskap! ble første gang publisert i Aftenposten i Jobbseksjonen på søndag 14.06.2015. Se oversikt over alle publiserte artikler her.

Landet vårt er på vei inn i nedgangstider – skal vi tro økonomer og analytikere. Nedgangen i oljeprisen, og den direkte og indirekte effekten av denne, kommer til å ramme oss alle sammen.

Hvordan kan vi best forberede oss på nedgangstider, og ruste oss som arbeidstakere og bedrifter?

Jeg mener vi må bli mer late og bedagelige. Slik jeg ser det, er dette faktisk helt nødvendig. Vi må som nasjon bli så late og bedagelige at vi alltid stiller oss selv følgende spørsmål: Hvordan kan jeg bruke minst mulig krefter på jobben – og samtidig få mest mulig gjort? Dette er latskap satt i system, og den mest effektive veien til økt produktivitet. Og dermed også til økt konkurransekraft.

Produktivitet og friksjon

All produktivitet på makronivå starter på mikronivå – altså hos deg og meg. For å øke produktiviteten i jobbene våre, må vi få et aktivt forhold til tidstyver og friksjon – og få disse elementene fjernet.

Flyttilstand

Tenk på sist du opplevde å være skikkelig produktiv. Du var i flyttilstand. Tid og rom sluttet å eksistere. Du fikk gjort oppgavene dine raskt og effektivt.

Hva var det som gjorde at du kom i denne tilstanden? Og hvordan kan du komme dit oftere? Det er nemlig i en slik tilstand du er skikkelig produktiv.

Hvordan komme i flyt?

For å komme i flyt er det noen faktorer som må på plass.

– Velg deg en oppgave – gjerne en som er litt vanskelig – og sett av tid til å gjøre den.

– Fjern avbrytelser og distraksjoner – disse hindrer deg i å konsentrere deg:

  • Skru av alle varslinger (ja, ALLE)
  • Gjør deg utilgjengelig for andre
  • Tøm hodet før du begynner

Det sistnevnte gjør du ved å skrive ned alle ting som har din oppmerksomhet – ut av hodet, og ned et sted du kan se på det senere. Fortsett til det blir stille i topplokket.

– Oppdager du at du tenker på noe som ikke er relevant for det du holder på med, så stopp et sekund, og skriv det ned.

Legg merke til at du fort kommer i flyt – og får ting gjort.

Har du lyst til å lære mer om latskap satt i system, anbefaler jeg deg å låne en av bøkene til David Allen på biblioteket; ‘Få ting gjort’ eller ‘Hvordan få ting gjort’.

Lykke til med latskap!

Morten P. Røvik – produktivNorge AS

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen