Travelt opptatt med å være uproduktiv?

Travelt opptatt med å være uproduktiv? Aftenposten - 26-01-2014
Travelt opptatt med å være uproduktiv? Aftenposten – 26-01-2014

Denne artikkelen om Travelt opptatt med å være uproduktiv? ble første gang publisert i Aftenposten i Jobbseksjonen på søndag 19.01.2014. Se oversikt over alle publiserte artikler her.

Som Getting Things Done-rådgiver møter jeg mange mennesker som ønsker å bli mer produktive. For noen er veien enklere enn for andre. Dette er skrevet for de andre.

Er du travelt opptatt med å være uproduktiv?

Det er mange ting som kan holde deg tilbake fra å hente ut potensialet ditt. Ofte kan det være (u)vaner du har lagt deg til. Men vaner kan avlæres – og nye vaner kan komme til.

For å kunne gjøre noe med vanene dine må du først gjenkjenne dem. Nedenfor følger en liste over de vanligste vanene som hindrer deg fra å være produktiv. Jeg foreslår også kort noen løsninger.

Avhengig av tidsfrister

Må du ha tette tidsfrister for å faktisk få noe gjort? Noen må ha “kniven på strupen” for å få utført oppgavene sine. Om ikke stressnivået er høyt nok, oppleves ikke oppgaven som viktig nok til å gjøres.
Løsning: Lag kunstige tidsfrister for deg selv. Når du har kontroll på fristene, kontrollerer du situasjonen og vanen.

Fokuserer for mye på systematikk

Graver du deg ned i organiseringen av oppgaver? Og utsetter å faktisk gjøre dem? Dette er en vanlig form av prokrastinering. Det gir deg en illusjon av å få ting gjort – men du får faktisk gjort lite.
Løsning: Lag et bedre system, bruk nok tid til planlegging, men ikke mer. Sett av tid i bolker for å utføre oppgaver.

Har ikke oversikt eller kontroll

Dette er kanskje den vanligste av dårlige vaner. Du mangler oversikt over alt du har tatt på deg. Du aner derfor ikke om det du holder på med nå er det viktigste du kan bruke tiden på. Du lar andre styre hva du skal gjøre, og bruker innboksen som arbeidsliste. Fordi du ikke har oversikten, mister du baller – og får negative tilbakemeldinger på det. Du er derfor konstant i kriseskannemodus – frenetisk på vakt, letende etter kriser som kan komme til å eksplodere. Det hele stresser deg.
Løsning: Få ting ut av hodet – og inn i et system du stoler på. Se på dette systemet ofte nok til at du fortsatt stoler på det.

Ønsker deg en flott og produktiv uke!
Morten P. Røvik – produktivNorge AS

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen