Verdier gir retning i hverdagen

Verdier gir retning i hverdagen - Aftenposten - 19-10-2014
Verdier gir retning i hverdagen – Aftenposten – 19-10-2014

Denne artikkelen om Verdier gir retning i hverdagen ble første gang publisert i Aftenposten i Jobbseksjonen på søndag 19.10.2014. Se oversikt over alle publiserte artikler her.

For å gi retning og fremdrift til prosjektene dine på jobb og privat er det en styrke å vite hva som er viktig. Viktig for deg som person – og for firmaet du jobber for.

Verdier som grunnlag for beslutninger

For å kunne vite at du jobber med det viktigste i dag må du ha valgt et sett med grunnverdier. Beslutninger som ikke baseres på verdier er ofte kortsiktige i sine perspektiver. Du løfter ikke blikket, du ser ikke horisonten – du tar “hånd til munn”-beslutninger.

Når du ikke vet hvor du skal blir du som en kaptein uten styring, på en skute på åpent hav. Du holder ikke hånden på roret. Du kjenner ikke destinasjonen. Hvor du ender opp er det vær, vind og strømmer som bestemmer.

Eller, overført til det virkelige liv: Det er andre mennesker og tilfeldigheter som styrer retningen din og hvor du til syvende og sist ender opp.

Noen ønsker retning

For noen er det å helt ok å ikke vite hvor de skal. For andre ikke. Dette er individuelt. Hvis du er en av de som trenger verdier og retning på livet, jobben og prosjektene dine – så kan kanskje modellen under være til hjelp. Modellen kalles Fokushorisonter, og er en del av Getting Things Done (GTD) – metodikken.

5: Verdier og formål – Hva er verdifullt for deg? Hvilket formål tror du livet ditt har?

4: Visjon – Når du lever etter dine verdier og forsøker å oppnå formålet med livet ditt – hvordan ser det ut? Hva kan man se deg gjøre?

3: Mål – Hvilke langsiktige mål ønsker du å nå? Tidsperspektiv 12-36 måneder.

2: Ansvar – Hvilke ansvarsområder har du? Hva har du ansvar for å holde i gang? Gjelder både privat og på jobb.

1: Prosjekter – Hvilke prosjekter har du tatt på deg? Privat og på jobb.

Bakkenivå: Kalender og Neste handlinger – Hva står på kalenderen din, og hva står på listene dine over Neste handlinger (oppgaver)?

Som du kan se er modellen relativt enkel og rett frem.

Utfordring:

Sett deg ned, og forsøk å sette dine ord under overskriftene i modellen over. Stopp når du går lei eller går tom for ting.

Sett av tid i kalenderen, og se på dette f.eks. hver tredje dag – og gjør oppdateringer og rettinger i dokumentet. Legg merke til at beslutningshastigheten din blir raskere jo mer du er i kontakt hva som er viktig for deg.

Se på dette Fokushorisontdokumentet ofte nok til at du holder tankene og verdiene dine levende. På den måten kan du bruke verdiene dine til å finne destinasjonen og kartlegge veien dit du skal.

Lykke til med kartleggingen!

Morten P Røvik

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen