Cellekontor, åpne landskap – og fremtidens aktivitetsstyrt arbeidsmiljø

Cellekontor, åpne landskap - og fremtidens arbeidsmiljø - Aftenposten - 20-10-2013
Cellekontor, åpne landskap – og fremtidens arbeidsmiljø – Aftenposten – 20-10-2013

Denne artikkelen om Cellekontor, åpne landskap – og fremtidens arbeidsmiljø ble første gang publisert i Aftenposten i Jobbseksjonen på søndag 13.10.2013. Se oversikt over alle publiserte artikler her.

I riktig gamle dager, for 10 år siden eller så, hadde alle kunnskapsarbeidere egne cellekontor. Et sted der du kunne lukke døren og være alene, og hvor du hadde liten eller ingen interaksjon med andre. Så endret dette seg, og man beveget seg over i en annen ytterlighet; åpent landskap. Hvor interaksjon og rask kommunikasjon stod i fokus. Og der alle kunne forstyrre alle – når som helst.

Arbeidsmiljø i endring – aktivitetsstyrt arbeidsmiljø kommer

Måten vi jobber og samhandler på er i rask endring. Utstrakt grad av samarbeid, rask kommunikasjon og problemløsing er på vei til å bli den nye normen for kunnskapsarbeidere. “Free seating” og “Clean desk” er i tiden. For mange kan man i prinsippet egentlig jobbe hvor som helst fra – så lenge man har tilgang på internett og en informasjonsinfrastruktur som støtter det.

Dette kan være vanskelig å forholde seg til. Kanskje mest for han eller hun som har tilbragt store deler av sitt arbeidsliv på eget kontor. Men også for den introverte – som har behov for mer ro og mindre menneskekontakt.

En av de mer spennende tilnærmingene jeg har hørt om i det siste, er det som kalles “aktivitetsstyrt arbeidsmiljø”. I dette konseptet ser man på kontoret som et sted hvor de som jobber der har behov for ulike arbeidsmiljøer. Man skaper derfor mange ulike miljøer, tilrettelagt nettopp for å understøtte den aktiviteten som utøves der.

Fremtidens kontor kan for eksempel inneholde mingleøy, bibliotek, lounge, innovasjonsrom og meditasjonsrom.  Den ansatte vil flytte seg mellom miljøene i løpet av dagen og uken – etter behov.

Produktivitetens verste fiende er avbrytelser

Som en som er litt mer enn middels opptatt av produktivitet, ser jeg viktigheten av mulighet for lengre perioder med uforstyrret arbeidsro. Hvor lang arbeidsro – det avhenger av din personlighet og arbeidsoppgavens natur. Jeg tror også du har behov for å diskutere ideer og få inspirasjon fra andre, løse problemer og få kollektiv fremdrift på prosjekter. Men da er hverken cellekontoret eller det åpne landskapet hensiktsmessige konsepter. Vi trenger nytekning og innovasjon på dette området.

Jeg ønsker morgendagens arbeidsmiljø velkommen!

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen