Hvordan studere effektivt i disse Koronatider?

Denne artikkelen stod først på trykk i Aftenposten, og ligger også ute på deres nettsider.

Faksimile Aftenposten - hvordan studere effektivt
Faksimile Aftenposten

 

I disse tider hvor alle skoler og universitet er stengt så gjelder det mer enn noen gang å studere strukturert og effektivt. Men hvordan kan du studere effektivt når du bare skal studere hjemmefra? Slik jeg ser det så gjelder det å bygge små vaner.

Noen av disse universelle vanene følger under.

Vær lat og tøm hodet!

Ikke bruk mer tid enn nødvendig på studiene dine. Sørg for at du jobber strukturert slik at du ikke trenger å re-lære det du allerede har lært. Skriv derfor alle ting du kommer på du skal gjøre noe med eller det du er bekymret for når tanken oppstår. Skriv dem ned et sted der du ser det senere og lov deg selv at i løpet av dagen så skal du se på listen og beslutte.

Beslutt nøyaktig hva tingen betyr for deg og om du skal gjøre noe med den. Og i så fall nøyaktig hva du skal gjøre. Dette kalles Neste handling. Eksempel: “Ring Ole og be om råd for kjøp av bil” Og om den Neste handlingen ikke fullfører tingen så skriv ned på en egen liste: Hva ønsker jeg å oppnå her? Dette kalles Ønsket utfall. Eksempel: “Fin og funksjonell liten bil innkjøpt”.

Se over listene dine ukentlig og kalenderen din minst en gang i uken for å se at du jobber med de riktige tingene slik at du kommer i mål. Og når du får ledig tid så utfør de riktigste og viktigste tingene du har satt deg fore. Dette jeg har beskrevet over er de fem stegene i Getting Things Done (GTD).

Om du ikke skriver ned alle disse “Å, jeg må ikke glemme”-tingene, så opptar de verdifull plass i arbeidsminnet ditt og konkurrerer med stoffet du skal forstå, absorbere og lagre. Det er ikke effektiv læring. Det er misbruk av dine mentale ressurser og evner. Så få tingene ut av hodet raskt. Og vend så tilbake til studiene.

Skal du ha suksess med noe som helst her i livet så gjelder det å bygge små vaner du gjennomfører konsekvent over tid.

Få regelmessig og nok søvn

For at hjernen skal fungere optimalt så må du sove godt. Hjernen trenger å få lagret det du har lært slik at du kan finne det igjen når du trenger det. Om du ikke sover godt etter du har lært noe så øker sannsynligheten dramatisk for at kunnskapen glir ut igjen. Så legg deg på samme tid hver kveld og stå opp på samme tidspunkt hver morgen. Finn en rytme som passer deg og følg den.

Jobb strukturert og etter en rutine du bygger

Bygge før gjøre: sett deg realistiske mål for hva du skal gjøre for å komme i mål. Jeg anbefaler at du lager deg en plan for å komme igjennom materialet og bryter det ned i ukesmål. Legg inn litt slakk så om du blir syk eller noe uforutsett inntreffer så sklir du ikke ut av planen.

Morgen: Bygg deg en morgenrutine som du gjennomfører hver dag. Jeg anbefaler sterkt å unngå å se på sosiale medier og lese e-post før et stykke ut på dagen. Det er så lett å havne i prokrastinerings-/utsettelsesadferdsmodus om du havner i binge-mode før du har kommet deg ut av sengen. Kom deg ut av pysjen og inn i de klærne du vanligvis bruker på lesesalen. Du skifter da fra slappe-av-hjemme til studie-modus.

Dagen: følg din dine ukesmål og bryt dem ned i dagsmål. Og planlegg dagen ut fra hva du mener du skal igjennom dagen etter.

Bruk Pomodoro-metoden

Dette er en enkel metode som sier at du skal jobbe 25 minutter konsentrert og deretter ta 5 minutter effektiv pause. Se under. For noen studenter fungerer denne metoden svært godt og leder til at man får lest mye mer.

Ta effektive pauser

Hjernen din har behov for at du ikke overbelaster den. Den har behov for å gresse og bare la tankene vandre. Om du ikke gjør dette så forbrennes glukosen i hjernen raskere. Og du blir mer mentalt sliten og viljestyrken svekkes. Det betyr at du ikke sjekker mobilen eller andre eksterne kilder. All nyere forskning tyder på at det mest effektive er å gå deg en kort tur og legg igjen mobilen hjemme.

Bygg viljestyrke over tid

Alle rådene over hjelper deg også med å sørge for at du bygger viljestyrke. Om du starter smått med rådene over og bygger vanene så vil du oppleve at din viljestyrke også styrkes. Det synes å være en klar sammenheng mellom mental slitenhet og evnen til å være viljesterk.

Bygger du vanene over så blir du mindre mentalt sliten og du havner mindre utpå ting du vet du helst ikke bør ligge unna. Om du er skikkelig pudding i hodet er det lettere å legge seg på sofaen med en Cola, pottis og Netflix enn å legge ut på den joggeturen du vet du egentlig trenger og som du hadde planlagt.

Den viljestyrken du bygger vil du kunne bruke til å oppnå dine karrieremål når studiene er ferdige.

Jeg ønsker deg lykke til med gode, late og effektive studier!

Hilsen
Morten Røvik

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen