Produktivitetens fiende – avbrytelser – del 2 av 2 – Et klart hode

Aftenposten - 16-06-2013 Et klart hode
Aftenposten – 16-06-2013 – Et klart hode

Denne artikkelen om Avbrytelser ble første gang publisert på bloggen i full versjon og en forkortet versjon i Aftenposten i Jobbseksjonen på søndag 16. juni 2013. 

I dag skal jeg ta for meg de verste  av avbrytelsene – de du påfører deg selv. Og hvordan du praktisk kan unngå dem.

Hva? Meg?
— Avbryter meg selv? Jeg gjør da ikke det?, tenker du kanskje nå? Vel– tenk tilbake på sist du var stresset over alt du hadde å gjøre. Da alt du skulle gjøre ropte på oppmerksomhet, og du ikke klarte å se hva du skulle begynne med først?

Det som skjer når du får for mye å tenke på, er at hver av disse tankene roper på oppmerksomhet – og avbryter tankerekkene dine. På akkurat samme måte som når en kollega avbryter deg, eller når en telefon ringer. De river deg ut av det du holder på med, og, så lenge du lar dem, holder de på oppmerksomheten din.

Disse tankerekkene du var inne i, tar det tid å komme tilbake til. Og den tiden du bruker på å komme tilbake til dem, er spilt tid. Tid du kunne brukt til å være kreativ og produktiv. Så hvordan kan du sørge for å ikke avbryte deg selv? Løsningen er såre enkel, men det kreves øvelse for å mestre den.

Min oppfordring til deg: tøm hodet klart
Da hodet ditt var fullt av tanker som ropte på oppmerksomhet – hva gjorde du for å komme ut av det? Det endte kanskje med at du skrev en liste over alt du tenkte på? Hva skjedde da du skrev tingene ned? Lettet stresståken en smule? Opplevde du kanskje en liten lettelse? Du kom litt mer ovenpå? Når du opplever at noe roper på oppmerksomheten din, så skriv det ned.

Skriv det ned på et sted du vet du kommer til å se senere, og fortsett med arbeidet du var i gang med. Gjør dette for hver ting som avbryter deg, og til slutt kommer du inn i flyt. Du skal kun fange tankene – ikke tenke dem ferdige. Skriv ned nok til at du skjønner hva du tenkte idet tanken oppstod. Da vil hjernen din stole på at tanken er ivaretatt – og vil kunne slippe den. Om du etterpå behandler og organiserer de tingene du har skrevet ut av hodet i et oppgavesystem du stoler på, vil roen senke seg mer permanent .

Lykke til!

Hodet ditt er et flott sted til å få idéer – ikke til å holde på dem

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen