Kort- og langtidshukommelse

Kort- og langtidshukommelse - Aftenposten - 10-11-2013
Kort- og langtidshukommelse – Aftenposten – 10-11-2013

Denne artikkelen om Kort- og langtidshukommelse ble første gang publisert i Aftenposten i Jobbseksjonen på søndag 10.11.2013. Se oversikt over alle publiserte artikler her.

Som en del av Jobbekspertpanelet til Aftenposten svarer jeg på spørsmål fra leserne. Her er ett av dem.

Spørsmål: Jeg har lest en del av spaltene rundt temaet “å være mer produktiv” i de siste utgavene av Jobb / Aftenposten. I en av spaltene stod det at en bør være flink til å benytte seg av lister. Prinsippet er vel at en skal “tømme” hodet ved å skrive ting ned.

Jeg har følgende spørsmål:
Blir hukommelsen vår “sløv” av å “slippe” å huske på noe som helst ved at vi skriver alt ned som lister / notater?

Jeg tenker ofte at jeg skal unngå å skrive ned handlelister og andre oppgavelister eller notater fra foredrag for å øve opp hukommelsen min til å huske mer. Er dette bortkastet?

Ingvild

Jobbeksperten: Hjernen vår er en super problemløsningsmaskin som, når den får pusterom, bokstavelig talt kan løse verdensproblemer. Vi må her skille mellom det vi kan kalle korttidsminnet og langtidsminnet.

Korttidsminnet har en begrenset kapasitet av sammensatte saker som den kan klare å huske. Det betyr at om hjernen er full av saker og det kommer inn noe nytt – faller noe ut. Med andre ord; du glemmer noe.

Det som også skjer når hodet er fullt er jo at du ikke klarer å tenke klart og du får vansker med å fatte valg. Problemløsningsmaskinen din virker best når den kan tenke på en ting av gangen. Så det å tømme korttidsminnet ut på for eksempel papir frigjør problemløsningsmaskinen til å operere på full kraft.

Langtidshukommelsen er det som holder bl.a. det vi har memorert av kunnskap og informasjon. Og all forskning jeg har lest, viser at hjernen vår trenger å trimmes for å fungere best mulig. Så bruk denne delen av hjernen til å huske spennende og interessant informasjon og bruk problemløsningsmaskinen til å løse verdensproblemer. Det er det den er laget for.

Morten P Røvik – produktivNorge AS

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen