Prokrastinering/utsettelsesadferd

prokrastinering
Hvordan spise elefanter?

Prokrastinering, eller hvordan spise elefanter?

Vi har alle utsatt noe vi vet vi burde ha gjort. Og gjort noe som hadde en lavere prioritet. Dette kalles utsettelsesatferd eller prokrastinering, og er vanligere enn du tror.

Selv folk som på utsiden ser ut til å være svært effektive, kan lide av prokrastinering. De utsetter ting uten helt å vite hvorfor. Jeg vet, jeg er en av de.

Nedenfor finner du en video som forsøker forklare hvorfor du prokrastinerer og hva du kan gjøre med det.

Personlig opplever jeg ofte å kaste meg (frivillig) inn å ting jeg aldri har gjort før. Det er en del av min personlighet og noe jeg har et delt eller ambivalent forhold til. Jeg elsker utfordringer – samtidig som jeg hater de. Om du som meg, kan se for deg resultatet av noe du forestiller deg, så dras du mot å gjøre det til virkelighet.

Utfordringen er at det ikke er den Visjonære indre lederen som skal gjennomføre det hele. Men den late arbeideren inne i meg. Han som ikke liker å tenke, men som bare ønsker å utføre. Utføre godt gjennomtenkte og enkle små oppgaver.

Min løsning mot prokrastinering

For meg fungerer det å bryte den store elefanten, som er innhyllet i uklarhetens tåke, ned i små gjørbare oppgaver. Getting Things Done – metodikken kaller slik oppgaver for neste handlinger. En Neste handling defineres som “Den neste fysiske, synlige handlingen du må utføre for å komme nærmere en fullførelse av hva du ønsker å oppnå”.

Når jeg rådgir andre i metodikken så pleier jeg å bruke et spørsmål for å illustrere prosessen: – Hvordan spiser man en elefant? Jo, man spiser den bit for bit. Man må bare finne ut hvilken bit skal være den første – så kommer ofte resten av seg selv.

Så se denne videoen og begynn å spise dine elefanter!

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen